EPA/Ronald Wittek

Evropska unija je od našeg stava da ćemo razgovarati o njihovom planu za rešavanje kosovskog pitanja napravila vrlo lukavo osmišljenu zamku i taktiku za manipulaciju državama EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova s ciljem da im nametnu logiku – ako pristaju na razgovor o planu, znači da u potpunosti ne negiraju da je neprihvatljiv.

Ovo je mišljenje Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg šefa diplomatije i ambasadora bivše SRJ u Ujedinjenim nacijama, nakon izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je započeo sastanke sa ministrima spoljnih poslova zemalja EU koje ne priznaju Kosovo kako bih ih ubedio da prihvate nemačko-francuski plan za rešavanje KiM, odnosno predlog EU.

Manevar za države koje ne priznaju Kosovo

– Jako lukav potez od strane EU kao i sam plan, jer sama činjenica da je on prihvaćen za razmatranje kao mogućnost za pregovore se predstavlja drugim zemljama kao polukorak Beograda u smeru koji oni to žele, a to je priznanje Kosova – ocenjuje Jovanović.

Druga strane će onda, dodaje on, da to “prodaje” drugima kao naš polukorak u njihovom pravcu.

– To je zloupotreba taktike koju su do sada prema nama vodili, zato što su oni u suštini kroz pritisak na nas i Prištinu da pristanemo na razgovore o predlogu kao bazi oslabili opiranje ovih pet zemalja da priznaju Kosovo. Verovatno im govore: evo vi nećete, a Srbija koja ne priznaje Kosovo, pristala je da zajedno sa Prištinom i nama razgovara o predlogu koji vodi ka priznanju Kosova i normalizaciji odnosa – objašnjava Jovanović.

On konstatuje da je ovo vešt potez Unije i zato što se njime stvara utisak da se i Beograd i Priština pozitivno odnose ne samo prema predlogu EU o rešavanju kosovskog pitanja, već i da pristaju da uđu u pregovore na osnovu njega.

Jovanović ističe da je onima koji su smislili taj plan bitno da dobiju podršku pomenutih pet država u ovim pregovorima i da kroz to relativizuju činjenicu da te države ne priznaju Kosovo.

Grčka je, verovatno, kritična

Njima je cilj, kako dodaje Jovanović, da postignu da se niko ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije i bez formalnog čina priznavanja.

– Sam taj čin priznavanja Kosova u ovom trenutku nije ni neophodan, međutim, i polupriznavanjem, time što se niko ne bi protivio ulasku Kosova u Ujedinjene nacije stvari bi se na pola rešile. Ono ostalo bi bio samo tehnički ostatak posla, koji bi se vremenom lako svario – ističe bivši diplomata.

Jovanović takođe smatra da je opasnost od priznavanja Kosova od neke od ovih pet država EU uvek prisutna.

– Grčka je verovatno kritična, ali se ona još uzdržava ne zbog nas, nego zbog Kipra jer bi oslabila poziciju Kipra u korist Turske. Ove druge zemlje pod pritiskom NATO i drugih velikih zapadnih sila bi mogle lakše da progutaju taj zalogaj ako bi im bio predstavljen kao poluzalogaj. Na primer, “nemojte se buniti da Priština uđe u UN a ne morate je priznati”. Ali, ako je već u UN stvar je gotova – navodi Jovanović.

Inače, Lajčak se već sastao i razgovarao sa predstavnicima Španije, Slovačke i Kipra, i specijalnim izaslanikom Grčke na ovu temu, a očekuje i sastanak sa Rumunijom.

7 COMMENTS

  1. Strasno je da jedan predsednik stane na stranu ovih zlocestih namera da bi opravdao investicije (!)
    A nikad u tu EU mi uci necemo NIKAD

  2. Taj Vladislav jovanovic nikad nije prestao da prica bezsmislice od kako se zna za njega.Njegova je politika prosla ,a svi znamo kako.i sad se pravda.Ako mu das dve ovcice da cuva i njh ce izgubit.Neka prvo nauci HIMNU Svetog Save,mozda ce pametni biti.

  3. Naravno šta drugo iz brisela očekivati
    Laž, podvalu , i traženje načina da ugode americi ,
    Brisel gleda na sve Srbe kao na male Ruse .
    To ako nećete u vladi Srbije da shvatite onda nešto je stvarno pogrešno …
    🇷🇸☦️☦️☦️🇷🇸

  4. Уцјена то је америчка и ЕУ демократија.Одузимати земљу,слободу.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here