Faktori koji određuju oblik i veličinu grudi

0

youtube.com/staceybrennan
Na izgled i veličinu donekle možemo da utičemo i bez estetske hirurgije

Genetika – Genetika igra najveću ulogu u veličini i obliku ženskih grudi. Geni utiču na nivo hormona koji onda utiču na tkivo u grudima određujući gustinu, ali i izgled kože. Žena genetske osobine može da povuče od oba roditelja, a jedno istraživanje je otkrilo da sedam genetskih faktora znatno utiče na izgled jednog od najženstvenijih atributa.

Težina – Bez obzira kolike su vaše grudi veliki deo njih u stvari je masno tkivo. Zato nije čudno što se i grudi povećavaju kada se gojimo. Međutim, na koji način će se grudi menjati kada dobijate ili gubite kilograme zavisi i od njihove gustine. Žene s čvršćim grudima imaju manje masnog tkiva i manje će im se menjati oblik prilikom oscilacija u kilaži.

Godine – Kao i kod svega drugog gravitacija utiče i na izgled grudi. Vlaknaste strukture u dojci, takozvani kuperovi ligamenti, pomažu pri držanju grudi. Vremenom, oni se troše i rastežu, zbog čega grui "padaju".

Trudnoća i dojenje – Tokom trudnoće grudi se povećaju i za nekoliko brojeva, a tkivo može toliko da se raširi da nikada više ne može da se vrati na prvobitnu veličinu. Osim toga i dojenje može da uzme svoj "danak" i promeni izgled dojki. Ali kako i na koji način, opet zavisi od tkiva i gustine dojki i promena u težini. Neke žene kao posledicu trudnoće imaju veće grudi, dok se drugima posle dojenja grudi smanje. Jedno je sigurno, zbog promenjenih grudi, ni jedna mama ne žali zato što je dojila.

Vežbanje – Iako je uvreženo mišljenje da vežbom možemo da učvrstimo grudi, istina je da na oblik grudi vežbanjem baš i ne možemo uticati. Naime, grudi se nalaze na pektoralnom mišiću, ali nisu njegov deo. Vežbanjem možete ojačati taj mišić, ali veličinu i oblik dojke ne možemo promeniti. Kod nekih profesionalnih sportiskinja grudi izgledaju manje i izmenjene, ali to je zbog toga što njihove grudi imaju mnogo manje masnoće u sebi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here