EPA/Matt Turner
Novak Đoković

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je titulu na turniru u Adelejdu, prvu u 2023. godini, pošto je danas u finalu savladao Amerikanca Sebastijana Kordu 6:7 (8:10), 7:6 (7:3), 6:4.

Đoković je u “generalnoj probi” za Australijan open stigao do trofeja posle više od tri sata velike borbe i jasno stavio da znanja da je spreman za pohod na jubilarnu 10. titulu u Melburnu.

Đoković je prvi put u karijeri igrao protiv 22-godišnjeg Korde, sina nekadašnjeg češkog tenisera Petra Korde, šampiona Australijan open 1998. godine, a osvojio je 92. titulu u karijeri i time se izjednačio sa španskim teniserom Rafaelom Nadalom.

Do broja 92 Đoković je došao uz 1.032 pobede i 206 poraza, Nadalu uz svoje 92 titule ima 1.067 pobeda i 217 poraza.

Počeo je Novak odlično meč, delovalo je da su konci u njegovim rukama. Do osmog gema srpski teniser protivniku je dopustio samo poen. Međutim, Korda pravi preokret i prvi stiže do brejka, koji na sreću nije uspeo da potvrdi jer je Novak odmah vratio oduzet gem.

Tri set lopte imao je mladi Sebastijan, ali nijednu nije uspeo da iskoristi, dok je poslednju prokockao tako što je promašio zicer. Set je otišao u taj-brejk, u kom Novak nije ličio na sebe, igrao je mnogo pasivno, pravio neočekivane greške i Amerikanac je osvojio set, posle kog je nervozni Novak vikao ka svom boksu iz kog su izašli brat Marko i agenti Elena i Eduardo.

Borba je nastavljena i u drugom setu. Đoković je u trećem gemu propustio dve brejk prilike i igralo se gem za gem, a igrači su prilično lako osvajali svoje gemove.

Primakao se Novak na 30:40 u 11. gemu, ali Korda nije dozvolio ništa više od toga i naterao je Đokovića da servira za ostanak u meču. Pripretio je Korda veoma ozbiljno, došao do meč lopte, ali je Novak pronašao izlaz nakon drugog servisa i smeč udarcem nakon čega je i drugi set uveo u tajbrejk.

I drugi taj-brejk počeo je mini brejkom, ali ovoga puta ga je napravio Đoković, ali je Sebastijan sa druge strane odmah imao odgovor. Međutim, ovaj taj-brejk je protekao u Novakovom stilu – bez prave šanse za rivala i meč je ušao u treći set.

Posle prva tri gema u trećem setu, koja su igrači osvajali bez izgubljenog poena, a nakon kojih je Novak poveo 2:1, Korda je prvi morao da spasava brejk lopte, dve je imao Đoković, ali Korda je uspeo da izjednači na 2:2. Igralo se zapravo gem za gem, tenzija je rasla, a ovoga puta je Korda bio u situaciji da servira za ostanak u setu pa samim tim i meču nakon što je Đoković poveo 5:4.

Izgledalo je da će Korda uspeti da ostane još malo na terenu, imao je 40:30, ali je Đoković uspeo da dođe do prilike za brejk i da dođe do prve titule ove sezone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here