ATP/Matt Turner
Sebastijan Korda

Do pre samo nekoliko godina Sebastijan Korda, američki teniser, bio je jedan od dečaka koji su silno želeli fotografiju sa Novakom Đokovićem, najboljim srpskim teniserom, a sada će se upravo sa njim boriti za drugi trofej u karijeri u finalu Adelejda.

Sebastijan Korda igra fantastičan turnir i upisao je već u prvom kolu Adelejda važnu pobedu, a onda samo nastavio da melje favorite. Najpre je eliminisao Endija Marija, a potom Roberta Bautistu Aguta, Janika Sinera, da bi na kraju prošao u finale posle predaje Jošihita Nišioke.

Korda ima 22 godine i tek je počeo da sazreva kao igrač, a prvu i jedinu ATP titulu osvojio je u Parmi 2021. godine, dok je prošle sezone debitovao na Australijan openu gde je stigao do trećeg kola što je bio slučaj i sa Rolan Garosom.

Mladi teniser od detinjstva nije mogao da pobegne od tenisa jer je dete slavnog Petra Korde, bivšeg češkog igrača i grend slem šampiona. Stariji Korda bio je drugi reket sveta, kao i šampion Australijan opena i finalista Rolan Garosa u singlu i dublu. Takođe, Sebastijanova majka je Regina Rajhrtova, koja je bila 30. teniserka sveta.

Zanimljivo da je Korda upravo dvadeset godina posle svog oca podigao juniorski pehar Australijan opena.

Petr Korda karijeru je završio 2000. godine i to nakon što mu je istekla suspenzija koju je dobio zbog dopinga. Decembra 1998. je objavljeno da je Korda pozitivan na zabranjenu supstancu nandrolon, posle njegovog četvrtfinala na Vimbldonu 1998. godine protiv Tima Henmana.

Uprkos tome, ITF ga nije odmah suspendovao, već je od jula 1999. suspendovan na 12 meseci. Povukao se iz tenisa 2000. godine pošto je zabrana istekla, izgubivši meč od Martina Hromeca na čelindžeru u Pragu.

Sebastijan je sada stupio na ATP scenu i ne samo da može da “opere” obraz porodice Korda, već i da nadmaši oca jer je izuzetno talentovan.

Dok je pravio prve teniske korake idol mu je bio upravo Novak Đoković. Korda sa Novakom ima fotografije kada je bio dosta mlađi, a dok je srpski as već uveliko ređao trofeje.
Navikao je Novak već da prethodnih godina sve više igra protiv momaka čiji je idol i svestan je da to nije naivan zadatak, jer teniseri kao što je Korda nemaju šta da izgube.

– Novak je toliko dobar da ako plan A ne funkcioniše, prelazi na B, pa na C i D. Ima u repertoaru različite taktike koje koristi, čita protivnike verovatno najbolje na svetu. Za pobedu nad njim potrebni su snažni udarci, a mislim da ja to imam. Pokušaću da igram prsa u prsa i da pobedim. Biće to veliko iskustvo za mene – rekao je Korda pred susret sa Đokovićev.

Srpski as i mladi teniser do sada nisu odigrali nijedan međusobni meč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here