Pixabay.com

Služba FBI ponovo upozorava građane da ne koriste javne stanice za punjenje telefona kako bi izbegli izlaganje svojih uređaja zlonamernom softveru.

Javne USB stanice poput onih koje se nalaze u tržnim centrima i na aerodromima koriste loši akteri za širenje zlonamernog softvera i softvera za praćenje, navodi se u tvitu prošle nedelje iz filijale FBI-ja u Denveru, prenosi “CNN”.

Agencija nije navela nikakve konkretne primere.

“Nosite svoj punjač i USB kabl i punite telefon preko njih utaknutih u električnu utičnicu”, savetuje se u tvitu.

Dok su javne stanice za punjenje mnogima privlačne kada je baterija uređaja kritično slaba, stručnjaci za bezbednost godinama izražavaju zabrinutost zbog rizika. Istraživači su 2011. godine skovali termin “izvlačenje soka” da opišu problem.

– Već samim uključivanjem telefona u (kompromitovanu) utičnicu ili punjač, vaš uređaj je zaražen, a to ugrožava sve vaše podatke – objasnio je Dru Pejk, ranije iz bezbednosne firme Authentic8.

Kabl koji koristite za punjenje telefona se takođe koristi za slanje podataka sa vašeg telefona na druge uređaje. Na primer, kada priključite svoj iPhone na Mac pomoću kabla za punjenje, možete prebaciti fotografije sa telefona na računar.

Ako je port kompromitovan, nema ograničenja u pogledu informacija koje haker može uzeti, objasnio je Pejk za “CNN”.

To uključuje vašu e-poštu, tekstualne poruke, fotografije i kontakte.

– FBI redovno daje podsetnike i saopštenja za javne usluge u saradnji sa našim partnerima – rekla je za “CNN” Viki Migoja, službenica za javne odnose u ogranku FBI-ja u Denveru.

Ovo je bio opšti podsetnik za američku javnost da ostane bezbedna i marljiva, posebno tokom putovanja.

Federalna komisija za komunikacije takođe je u utorak ažurirala post na blogu upozoravajući da oštećeni port za punjenje može dozvoliti zlonamernom akteru da zaključa uređaj ili izvuče lične podatke i lozinke.

– U nekim slučajevima, kriminalci su možda namerno ostavili priključene kablove na stanicama za punjenje – navodi se u postu na blogu FCC-a.

– Čak je bilo izveštaja da su zaraženi kablovi podeljeni kao promotivni pokloni – dodaje se na kraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here