Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Opojna droga fentanil mogla bi uskoro da postane veliki problem u Australiji, naročito u Viktoriji. Naime, kako upozoravaju stručnjaci za javno zdravlje iz ove države, priliv opioidnog fentanila na ovdašnje prostore mogao bi da dovede do hiljada slučajeva predoziranja, i to zbog loše opremljenog državnog sistema za terapije lekovima.

Fentanil već neko vreme pravi haos u Sjedinjenim Američkim Državama, a Agencija za borbu protiv droge prijavila je skoro 80.000 smrtnih slučajeva od te supstance tokom 2022. godine. Američke vlasti tvrde da je to najsmrtonosniji narkotik u toj zemlji.

Fentanila za sada nema u velikim količinama u Australiji, ali je Federalna policija (AFP) presrela nekoliko velikih isporuka ove droge. Iz AFP-a kažu da „međunarodni karteli vide Australiju kao atraktivno tržište“, prenela je televizija ABC u emisiji „7.30“.

Istraživač u domenu javnog zdravlja, Džon Rajan, upozorio je da bi posle proboja na američko tržite, droga fentanil mogla da dospe i na australijsko tlo.

– Često smo pratili američko tržište, ali ne uvek. Nikada ranije nismo imali problem s ovom drogom u Australiji, a oni imaju ogroman problem u SAD. To ne mora ništa da znači, možda nećemo imati problem sa fentanilom, ali smatram da su šanse 50:50 – rekao je Rajan.

Međutim, on je skrenuo pažnju na nepripremljenost zdravstvenog sistema da odgovori na moguću „epidemiju“ ovog narkotika. Naročito je istakao Viktoriju, rekavši da sistem odvikavanja terapijom lekovima u ovoj državi zaostaje u odnosu na druge jurisdikcije i da bi Viktorija mogla da podnese najveći teret krize do koje bi dovelo rasprostranjivanje fentanila.

– Obim katastrofe koju bi fentanil mogao da stvori u Australiji zapravo bi trebalo da doprinese da se ponašamo kao da će se kriza sa fentanilom neizbežno dogoditi. Jer ako se tako postavimo i pribegnemo prevenciji, to je mnogo bolje nego da dođe do lečenja – objasnio je Rajan.

Kako je istakao, u Viktoriji se trenutno od svih droga najviše koristi heroin, a državni sistem podstiče zavisnike da traže lečenje lekovima poput metadona, koje može da prepiše lekar opšte prakse ili pojedine visoko obučene medicinske sestre.

Međutim, Rajan kaže da postoji kritičan nedostatak lekara opšte prakse koji bi prepisivali metadon, što znači da je previše zavisnika koji su tražili lečenje, a nisu ga dobili i podložni su recidivu i predoziranju.

– Prilično je teško doći na terapiju zamene opijata u Viktoriji, jer je teško naći doktora koji će terapiju prepisati – rekao je Rajan za „7.30“.

S njegovom ocenom složio se i lekar opšte prakse Pol Mekartni, rekavši da u Viktoriji nema dovoljno medicinskih stručnjaka koji zavisnicima prepisuju lekove.

– Svakoj klinici opšte prakse u Viktoriji je dozvoljeno da za zavisnost od opijata prepiše buprenorfin za do pet osoba, ali broj lekara koji prepisuju je veoma mali. Naime, postoji percepcija da će ti pacijenti biti teški, a lekari opšte prakse su inače veoma zauzeti, imaju mnogo pacijenata – rekao je dr Mekartni.

Ovaj lekar je opisao i koliko opasno Viktorija zaostaje za drugim australijskim državama kada je reč o ovom vidu terapije.

– U Viktoriji zavisnici najviše koriste heroin, više nego u Novom Južnom Velsu. Pa ipak, u Viktoriji imamo oko 7.000 ili 8.000 ljudi manje na lečenju nego u Novom Južnom Velsu – istakao je Mekartni.

Mnogo opasniji od heroina

Dr Pol Mekartni je pozvao državnu vladu Viktorije da poveća finansiranje privatnih klinika i bolnica, kako bi se obezbedili kapaciteti za lečenje zavisnika. Naročito u Melburnu, gde je situacija najalarmantnija.

– Strahujemo da će kao u Severnoj Americi doći do poplave fentanila, koji je mnogo opasniji od heroina. Nažalost, očekujemo stotine, ako ne i hiljade slučajeva predoziranja i to je ono čega se najviše plašimo – rekao je dr Mekartni.

Milioni utrošeni na odvikavanje

Portparol vlade Viktorije rekao je za emisiju „7.30“ da je državna vlast do sada potrošila 370 miliona dolara na lečenje zavisnosti od droge i alkohola. U toj sumi novca je uključeno i deset miliona dolara, koji su utrošeni na lečenje drugim opijatima, odnosno lekovima.

Kako kaže portparol, taj novac je „pokrivao praznine koje je ostavila savezna vlada“, pošto je inače terapija lekovima pokrivena kroz Mediker program i predstavlja odgovornost savezne vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here