Festival mladih u bajkovitoj rezidenciji

0

OVrhunski muzičari: Kvartet iz Ćuprije
 

– Deca su naša, žive ovde ili su došla iz Srbije, jedni drugom su podrška, nastup je revijalan, svi su pobednici – najavio je čika Petar.

Na to se svako od učesnika predstavio, dodao po značajnu rečenicu ("Ja sam Srbin"), pa "navalio" na slatki posao koji je rezultirao aplauzom.

 

– Svi idu u muzičku školu, a kad se na času vežba neka pesmica, odmah mi traže note. Za danas su uvežbali "Tamo daleko", "Užičko kolo" i malo klasike – saopštila je učiteljica dopunske škole Danijela Stamenov i prepustila reč svojim đacima.

 

Snašla se Miona

U Parizu danima traje štrajk vozova, dakle, snalaziš se kako znaš, snašla se i Miona Zdravković, ali kad je stigla zadihana, pogledala u note i udarila takt-dva – zapelo je. Trema je gadna stvar, srećom, traje kratko. Kad je ponovo krenula i to bez nota, svirala je poput Pogorelića

Pijanista Luka Ivanović (11) izjavljuje da voli zvuk klavira, još više da sam sebe sluša kako svira, a Mocart mu je ljubimac. Tijana Pavlović (11) je izabrala violinu jer lepo izgleda, teško je naučiti svirati, kad se nauči – sve je pesma, a violinista Nemanja Radulović je najbolji na svetu, još samo da ga upozna. Za Anu Petrović (11) klarinet je super instrumet, sviraće ona u orkestru. Izbor Marka Spasojevića (14) je harmonika, ozbiljno razrađuje:

– Kad sviram u društvu i na svadbama, usrećujem ljude. Ništa lepše od kolca. Moj idol je Kemiš, njegova "Ševa" je bolja od cvrkuta prave ptice ševe, tako ću jednog dana i ja.

Najmlađoj Moni Isker (10) nije bilo lako, trombon je veći od nje.

 

Audicija u Frankfurtu

Iskrene aplauze pobrali su gudački talenti iz Ćurprije. Mladi fantastični violončelista Pavle Pavlović bio je u žurbi, posle Pariza produžio je za Frankfurt, gde polaže audiciju za upis na konzervatorijum. Položiće, vredi zlata!

U pauzama između svirki, recitovali su đaci Školskog centra "Jelena Anžujska" Anđela Miljanović, Stefan Seljanovski, Ana i Dijana Jastrebić i Remi Rucojević, pa obelodanili: "Učiteljica je prava dama i osnovcima mama."

A odgovor na pitanje dokle se stigne vežbanjem dala su malo starija deca. Doterane damice Kalina Zdravković (klavir) i Dijana Stavrić (violina) iz beogradske Muzičke škole "Stanković" su pravi virtuozi, baš kao i đaci ćuprijske Škole za talente. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here