Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Slovačka vlada mogla bi da oporezuje zaslađena bezalkoholna pića i da poveća poreze na duvanske proizvode, izjavio je danas premijer Robert Fico.

On je to najavio u okviru paketa za konsolidaciju budžeta od oko 1,4 milijarde evra za 2025. godinu, preneo je Rojters.

Agencija napominje da bi budžetski deficit Slovačke ove godine trebalo da premaši šest odsto BDP-a i da bi kao takav trebalo da bude najveći u Zoni evra zbog znatno veće državne potrošnje, s obzirom na to da vlada u Bratislavi pomaže građanima zbog skoka računa za struju, a podigla je i penzije.

Ficova levo-nacionalistička koalicija, koja je stupila na vlast krajem prošle godine, obećala je da zaštiti privredu i životni standard 5,4 miliona građana Slovačke.

Ministar finansija Ladislav Kamencki rekao je da će, u cilju smanjenja deficita na ispod tri odsto BDP-a do 2025. godine, vlada povećati poreze i smanjiti potrošnju u iznosu od jedan odsto BDP-a, što je dvostruko više nego što je prvobitno planirano.

On dodaje da bi dalja štednja i povećanje prihoda do 2026. godine doneli oko 1,5 milijardi evra.

Porezi na zaslađena pića i duvanske proizvode godine vredeli bi oko 100 miliona evra i 243 miliona evra, što je samo mali deo neophodnog iznosa, navodi Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here