”Fijat” prodavaniji u Brazilu nego u Italiji

0

Brazil je po broju prodatih vozila u 2009. pretekao Italiju, domovinu "Fijata", i postao najveći kupac čuvene robne marke, sa oko 750.00 isporučenih putničkih i lakih komercijalnih vozila – 12,6 odsto ili 666.000 jednica više nego 2008, prenele su agencije.

 

"Fijat", koji je u ponedeljak objavio gubitak u 2009. od oko 838 miliona evra, takođe je saopšio da je prodaja u Italiji lane porasla svega 0,5 odsto, na 722.000 jedinica.

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markione izjavio je da će Brazil najverovatnije ostati najveće tržište kompanije i u 2010. godini.

Posle "Fijata", koji prodao najviše vozila u Brazilu, najveće isporuke obezbedio je nemački "Folksvagen" (VW) sa oko 695.000 prodatih kola i američki "Dženeral motors" (GM) koji je prodao nesto preko 610.000 vozila, prema podacima Udruženja brazilskih proizvođača automobila (ANFAVEA).

 

On očekuje da će brazilsko tržište automobila rasti po stopi od dva do tri odsto, a da će u Italiji biti manje do pet procenta, ako vlada u Rimu nastavi sa merama podsticanja kupovine kola i za 20 odsto ako tih subvencija ne bude.

 

U poslednjih 20. godina "Fijat" je uložio značajna sredstva za povećanje prisustva na tržištu automobila u Brazilu, što se isplatilo imajući u vidu veliku potražnju za vozilima u toj južnoameričkoj zemlji sa privredom u naglom usponu.

 

"Fijat" i njegovi rivali GM i VW imali su koristi od brazilske vlade, koja je smanjila poreze za kupovinu novih kola.

 

Grupa "Fijat" objavila je početkom sedmice da je u poslednjem kvartalu 2009. godine registrovan gubitak od 281 miliona evra, zbog pada prodaje kamiona i građevinske opreme. U istom periodu prethodne godine grupa je zabeležila neto dobit od 163 miliona evra.

 

Gubici za celu 2009. godinu iznosili su 838 miliona evra, u poređenju sa dobiti od 1,6 milijardi evra u 2008. Prihod grupe "Fijat automobili", u kojoj posluju "Lanča", "Alfa Romeo" i "Fijat", povećan je na 7,2 milijarde evra zahvaljujući vladinim podsticajnim programima za zamenu starog vozila i kupovinu novog, na ključnim evropskim tržištima.

 

"Fijat" očekuje da će ova godina biti "godina tranzicije i stabilizacije tržišta." Procenjuje se da će poslovni dobitak za celu ovu godinu iznositi 1,5 miliijardi evra, uz prihod od 52 do 53 milijarde evra, što predstavlja rast od tri do šest odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here