Fijat uspeo da poveća prodaju

0

Za devet meseci ove godine, evropska prodaja robne marke "Fijat" porasla je za 1,8 odsto, "lančije" 1,9, a "alfa romea" 10,1 odsto, dok je u isto vreme ukupan pad prodaje kola na evropskom tržistu bio 6,6 odsto.

"Fijat" je, zahvaljujući dobroj prodaji tri ključne robne marke, uspeo da poveća udeo na evropskom tržištu novih vozila na 8,8 odsto, sa 8,0 u prva tri tromesečja 2008. godine.

U drugom tromesečju "Fijat" je objavio operativni profit od 158 miliona evra, ali je zabeležen neto gubitak od 179 miliona evra, zbog gubitaka vezanih za poreze i za investicione i finansijske servise.

Prodaja filijale "Fijat iveko", koja se bavi izradom kamiona, kao i njenog odeljenja za proizvodnju mašina i poljoprivredne opreme, pala je za 46 odsto.

Najveći deo zasluga "Fijata" za uspehe na posustalom auto tržištu pripada jačanju tehnologije dizel motora i proizvodnji manjih kola, što omogućava da se koristi novac iz programa subvencija za ekološke projekte koje imaju vlade Italije, Francuske i Nemačke.

 

Podsticajnim merama kupcima se nude krediti koji koji zamenjuju stara vozila novim i energetski efikasnijim. Reč je o modelima "Panda" i "Fijat 500" koji se izrađuju u Poljskoj.

Markijone je uspeo da bez direktnog ulaganja svežeg novca obezbedi 20 odsto akcija "Krajsler" grupe zahvaljujući ponudi "Fijatove" tehnologije izrade manjih ekoloških vozila, što bi trebalo da smanji "Krajlserovu" zavisnost od većih dostavnih vozila i sportsko-terenskih kola, čija je prodaja zbog recesije počela da pada.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here