Struja došla u Kosovsku Mitrovicu

0

Ministarstvo rudarastva i energetike saopštilo je da je uključen dalekovod Novi

Pazar-Valač za snabdevanje strujom stanovništva na severu Kosova i Metohije.

Taj dalekovod je uključen da bi se sprečila humanitarna katastrofa na severu Kosova i Metohije i stanovništvo u tom delu pokrajine sadase napaja isključivo iz centralne Srbije, preko dalekovoda iz Novog Pazara, snage od oko 20 megavata.

Ove mere neće sprečiti redukcije u vreme najviše potrošnja struje, ali će sprečiti humanitarnu katastrofu koju je svojim neodgovornim ponašanjem izazvao UNMIK, navedeno je u saopštenju.

 

JP "Elektromreža Srbije" je spremno da pogonski prati te aktivnosti, kao i "Elektroprivreda Srbije", koja će snabdevati potrošače na Kosovu svojom energijom.

Severni deo Kosova i Metohije, u kojem Srbi čine većinu stanovništva, od sinoć, oko 18 sati, je bez struje, a kako je Tanjugu ranije danas izjavio načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, stabilizacija u snabdevanju strujom očekuje se u toku dana.

 

On je istakao da će istovremeno ekipe "Elektrokosmeta" početi očitavanje brojila, što znaci i naplatu utrošene električne energije.

Nedeljković je pozvao i Srbe na severu Kosova da imaju razumevanja za novonastalu situaciju i da električnu energiju koriste racionalno i budu kooperativni sa radnicima "Elektrokosmeta".

 

Sever Kosova bez struje

 

Severni deo Kosova i Metohije, u kojem Srbi čine većinu stanovništva, od ponedeljka uveče je bez struje, a službenog obaveštenja Kosovske elektroenergetske korporacije za nestanak struje još nema.

 

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je Tanjugu da je, verovatno, reč o nameri vlasti u Prištini da i u tom delu pokrajine počne naplata električne nergije.

Nedeljković je naveo da je pre izvesnog vremena iz KEK-a stiglo obaveštenje lokalnim vlastima u četiri opštine na severu Kosova da se sa žiteljima tog dela pokrajine potpišu ugovori o naplati struje.

"Ne bežimo od plaćanja struje. To je roba, kao i svaka druga, ali ne nameravamo da je plaćamo KEK-u već isključivo Elektroprivredi Srbije, ili ‘Elekektrokosmetu’", kazao je načlenik okruga.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here