Filip VI na prestolu

0

 


 

Novi španski kralj Filip VI (Felipe) proglašen je šefom države na ceremoniji održanoj juče u parlamentu. Prethodno je novi vladar primio kraljevsku ešarpu od svog oca Huana Karlosa u palati Zarzuela, nedaleko od Madrida. On je preuzeo tron pošto je Huan Karlos i zvanično abdicirao.
Britanski Bi-Bi-Si navodi da ceremoniji nije pridavana velika pažnja zbog ekonomskih problema sa kojima se suočava veliki broj Španaca. Analitičari navode da je ceremonija više imala oblik proglašenja, a ne krunisanja.
Kralj Filip VI je krunisan na svečanosti na koju nisu pozvane strane zvanice zbog mera štednje. Filip je u vojnoj uniformi sa svilenim pojasom glavnog komandanta vojske, koji je dobio od oca Huana Karlosa, položio zakletvu pred Ustavom iz 1978. godine, datuma kada je počela demokratija u Španiji. Felipe je potom održao svoj prvi govor kao kralj.
Bivši kralj Huan Karlos (76), uveo je Španiju u demokratiju posle perioda Frankove diktature, ali je ime kasnije ukaljao skandalima. Na jučerašnjoj popodnevnoj ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 150 gostiju, stavio je svoj potpis na akt o abdikaciji, koju je ratifikovao premijer Marijano Rahoj.
Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.
Nekada vrlo popularni Huan Karlos izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

 

 

 

Čestitka iz Beograda

Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je juče novom kralju Španije Filipu VI stupanje na presto. Princ Aleksandar poželeo je Filipu VI da njegova vladavina bude "u znaku napretka, blagostanja i afirmacije najvećih vrednosti civilizacije i istorije španskog naroda i njegove slavne istorije", saopštio je Kraljevski dvor u Beogradu. "Srpski i španski Kraljevski dom povezuje ne samo srodstvo, već i dugo i iskreno prijateljstvo i potpuna posvećenost dobrobiti naroda čiji su neodvojivi deo", istakao je princ Aleksandar Karađorđević.

Mir na ulicama

Juče su bili zabranjeni protesti u Madridu, jer su se prethodnih dana održavali skupovi protiv monarhije.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here