Filipini: Nova vrsta guštera sa dva penisa

0

Naučnici su uvereni da je novotkriveni gušter, nazvan Varanus bitatawa, bliski rođak indonežanskog komodo zmaja, ali za razliku od njega, ne hrani se trulim mesom već je isključivo biljožder.

 

Šaroliki gušter je pronađen na ostrvu Luzon koji se nalazi na severu Filipina, a dužina mu iznosi neverovatnih dva metra, objavilo je Britansko kraljevsko društvo.

 

Samoj vrsti je ugrožena egzistencija zbog čovekovog iskorišćavanja prirodnih resursa i, da nije slučajno spašen od lovaca, možda nikad ne bi ušao u biološke kataloge.

 

Tijelo zveri je pokriveno ljuskama dok su mu noge označene crno-plavim mrljama izmešanima sa žuto-zelenim tačkama.

 

Mužjaci imaju zanimljivu anatomiju seksualnih organa, naime imaju dvostruki penis koji se može naći kod još nekih vrsta guštera i zmija.

 

Svoje polne organe upotrebljavaju naizmenično, a ponekad imaju kosti i kuke kako bi se mužjak, tokom polnog odnosa, mogao pričvrstiti za ženku.

 

Razlog zašto dosada nije bio otkriven je to što ova zverka voli svoju privatnost pa retko izlazi iz šuma rodne Sjera Madre.

 

Naučni tim odgovoran za ovo spektakularno otkriće se nada da će Varanus bitatawa postati zaštitni znak biodiverziteta Filipinskog ostrvlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here