Film koji se čekao više od 7 godina

0

“Svet okeana 3D” je prvi dugometražni dokumentarni film snimljen u potpunosti pomoću 3D tehnologije. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, gledaoci bukvalno zaranjaju u svet nepoznatog plavetnila okeana (koji je imalo prilike da vidi, kako kažu procene, manje od 1% svetske populacije).

 

Film prati putovanje jedne kornjače kroz zanimljivi podvodni svet u potrazi za pogodnim mestom za polaganje jaja.

 

Ovog morskog stvora pratimo od prvog zaranjanja u vodu, preko naselja algi pored kalifornijske obale, života koralnih grebena Australije, do voda koje zapljuskuju Meksiko i pružaju utočište hiljadama ajkula.

 

Svojevrsni trodimenzionalni omaž okeanima prikazuje nezaboravne prizore života ispod površine: očaravajući ples raža, otmenu povorku ajkula, neprestani lov ribe-lava, grupu mladih delfina koji se “dobacuju” algama kao da igraju fudbal, zadivljujuću lepotu španskog plesača – morskog puža, i tanušnog morskog konjica, a omogućava i jedinstveni susret sa najvećim pripadnicima porodice kitova.

 

Naporna, temeljna i strpljiva produkcija

“Svet okeana 3D” plod je 7 godina produkcije, 25 međunarodnih ekspedicija i 200 sati 3D tehnologijom snimljenog materijala o podvodnom svetu.

Autori filma, braća Žan-Žak i Fransoa Mantelo, već 18 godina prikazuju svet okeana u tri dimenzije (“Sharks 3D,” “Ocean Wonderland 3D,” “Dolphins and Whales 3D: Tribes of the Ocean”), a ambasador filma je Žan-Mišel Kusto, sin legendarnog kapetana i filmskog autora Žak-Iv Kustoa.

 

Proces snimanja bio je dugotrajan i uzbudljiv, a namera autora bila je upoznavanje publike sa dragocenim i krhkim ekosistemom svetskog okeana – koji je iznedrio život na planeti, a ugrožen je zagađenjem i drugim ljudskim intervencijama.

 

Partner u snimanju filma bio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a autori filma se nadaju da će gledaoci ponovo otkriti lepote okeana i shvatiti koliko je važno zaštititi ga.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here