Film o Hrvatu koji je spasavao srpsko blago

0

Ivan Hiti dobio odlikovanje od patrijarha za svoj poduhvat

 

Zbog ovakvog humanog dela profesor Hiti je obeležen kao izdajnik – otpušten je iz vojske, a po povratku u Varaždin izgubio je posao, a odbacili su ga i sugrađani. 

 

Evakuisane vrednosti iz Pakraca profesor Hiti je predao Sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, koja ih je pre nekoliko godina vratila arhivu i Muzeju mitropolije zagrebačko-ljubljanske, gde se i danas nalaze, dok se Vladičanski dvor u Pakracu ne obnovi i ne steknu uslovi za njihov povratak.

– Zbog onoga što sam uradio pre 20 godina veoma sam propatio. Tukli su me, izbačen sam s posla, a pored dve fakultetske diplome (mašinstva i pedagogije) punih 16 godina nisam mogao da se zaposlim. Ali, ne kajem se. Ponovo bih uradio isto – rekao je svojevremeno za "Vesti" profesor Ivan Hiti, jedini Hrvat kog je 18. februara 2013. godine patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog cara Konstantina.

Ovih dana, blagoslovom vladike Porfirija, u prisustvu vladike pakračko-slavonskog Jovana, televizijska ekipa RTRS-a sastala se sa gospodinom Ivanom Hitijem u prostorijama Muzeja mitropolije zagrebačko-ljubljanske, kako bi snimili materijal za film.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here