A. Čukić

Slovenačka televizija Planeta TV prenela je da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berišaj sa svog bankovnog računa u Crnoj Gori prebacio oko 600.000 evra u gotovini predsedniku Pokreta Sloboda u Sloveniji Robertu Golobu, prenosi Reporteri.

Berišaj je, kako navode, osumnjičen da je bio posrednik između srpske kompanije i slovenačkog političara.

Slovenačka televizija pokazala je da je na račun MB Konsaltinga, registrovanog u Crnoj Gori, od strane srpske kompanije uplaćivano od pet do 50.000 evra svakog meseca. Jedini vlasnik MB Konsaltinga, na osnovu službene dokumentacije, je Martin Berišaj.

“Uplate je izvršila srpska filijala GEN (energetska kompanija) privatnoj kompaniji MB Konsalting u Crnoj Gori, sa kojom kompanija GEN ima ugovor za konsalting. Mesečne uplate su od 5 do 55.000 evra, odnosno ukupno preko pola miliona evra”, prenose slovenački mediji.

U podacima o registraciji preduzeća, MB Konsalting, nalazi se isti broj telefona i isti mejl Beriše koji ima u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova i na svojoj Fejsbuk stranici.

“Planet TV saznaje da je crnogorsko preduzeće osnovano samo deset dana pre nego što je prvu uplatu izvršila beogradska kompanija GEN”, naveli su iz te televizije.

Slovenački medij kaže da je najveću pažnju istražitelja privuklo to što se gotovo 600.000 evra iz kompanije MB Konsalting redovno podiže u gotovini.

“Vlasnik MB Konsaltinga i jedini zaposleni u ovoj kompaniji je Martin Berišaj. On je poreskim organima u Crnoj Gori rekao da je razlog zbog kojeg je podigao gotovinu ugovor koji je imao sa svojom firmom”, navode slovenački mediji, pokazujući da je Berišaj sa ličnog računa podigao oko 200.000 evra, a oko 320.000 evra je povukao kao dobit sa poslovnog računa.

Prema rečima izvora, Planet TV prenosi da je novac koji je Beriša podigao, poslao slovenačkom političaru, a on ga je uložio u italijanski fond.

Berišaj je poznat kao veoma blizak prijatelj kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Bio je jedan od prvih koji je otišao na proslavu u centralu Samoopredeljenja, posle pobede na prošlogodišnjim izborima, što je odmah nagrađeno imenovanjem za ambasadora Kosova u Hrvatskoj.

3 COMMENTS

  1. Dobro, a zaključak glasi ( ako sam dobro razumela) : Vučić i Aljbin su u srećnoj vezi. Podržavam

    • Sta pricas to je srpska firma gde samo ima jedan radnik i to je taj berisaj
      Svako moze Fake firmu da prijavi u svaku drzavu evropi znamo da albanci koriste srpski pasosi kao sto svi znaju kurti ima jos uvek srpski pasos takodje skoro cele albanska elita
      Jer kosovo nepostoji kao drzava u svetu zato mora da bude uno clanica nista im nevredi sto sad i eu ih priznali
      Sve dokle nisu un nemoze nista da rade osim da koriste srbiju za sverc pare

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here