pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija bi mogla da prekine isporuke gasa Finskoj ove nedelje i zbog zahteva Moskve da se gas plaća u rubljama i zbog želje Helsinskija da pristupi NATO-u, saopštio je danas finski državni snabdevač gasom Gasum.

U saopštenju Gasum navodi da nije dobio nikakvu informaciju u vezi sa prekidom isporuke gasa od ruskog Gasprom eksporta ili od ruske firme koja obavlja prenos gasa, ali da su u toku pripreme za slučaj da Moskva isključi gas u petak kasno ili u subotu, prenosi Rojters.

“Gasum će nastaviti da se priprema za kriznu situaciju zajedno sa svojim kupcima i nacionalnim vlastima odgovornim za hitno snabdevanje“, navodi se u saopštenju.

Izvoz ruskog gasa u Finsku od 1. januara do 16. marta ove godine u proseku je iznosio oko 3,2 miliona kubnih metara dnevno.

Prošlog petka finski Komitet za vanredne situacije saopštio je da je spreman da se izbori sa problemima u slučaju da Rusija prekine snabdevanje prirodnim gasom.

Finska uvozi najveći deo gasa iz susedne Rusije, ali gas čini tek oko pet odsto njene godišnje potrošnje energije, navodi britanska agencija.

2 COMMENTS

  1. Odustajte odmah od kupovanja. Vasi “prijatelji” su tu i cekaju da se naredba izvrsi. Tako jeftino se necete nikad vise grejati i samo je pitanje vremena kad “prijatelji” ni za sebe nece imati – a oteti vise ne mogu. Ovaj put su se preracunali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here