K. Marković
Tanec na nastupu u Sanšajnu

Ansambl “Tanec”, javna ustanova kulture u Severnoj Makedoniji, počeo je prošlog vikenda kratku turneju po Australiji, tokom koje su imali izuzetno posećen nastup u Melburnu, koji je privukao pažnju ne samo makedonske lokalne zajednice već i drugih ljubitelja folklora, posebno članova srpske i ruske zajednice. U petak uveče imali su zakazan nastup u prestonoj Kanberi, a finale koncerta održaće se u nedelju u Sidneju, u sali The Sutherland Entertainment Centre.

– Hvala članovima i srpske zajednice Melburna koja je došla da prati naš koncet u poznatom Melburn Recital Centru. Previše smo uzbuđeni svim ovim lepim što se događa u Australiji, da je nacionalni ansambl “Tanec” na skoro 15.000 kilometara od otadžbine zajedno sa svojim narodom. Utisci su zaista jaki i svi smo iskreno zbog toga dirnuti – kaže za “Vesti” direktor ansabla Martin Vučić.

Čuvari narodnog identiteta: Martin Vučić

Za australijsku turneju “Tanec” je pripremio specijalan program. Publika je posebno bila oduševljena na Balkanu jedinstvenom igrom Teškoto po kojoj je ansambl poznat i širom sveta.

– Probali smo da napravimo program koji će predstaviti celu Makedoniju i verujem da smo uspeli da zadovoljimo ukuse svih koji su bili na koncertu. Nadam se da će tako biti i na poslednjem koncertu 24. novembra u Sidneju – kaže Vučić.

U godini jubileja “Tanec” je održao više velikih koncerata širom sveta, počev od Makedonije, preko svetskog takmičenja u Parizu gde su se okitili Gran-prijem, nastupa u Švedskoj, a za kraj, kao poslasticu, najavljuju tradicionalni bratski koncert sa Nacionalnim ansablom “Kolo” iz Beograda.

– Na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu, zakazanom za 20. decembar, specijalni gosti biće ansambl “Kolo” iz Srbije. To će biti specijalan program sastavljen iz dva dela, sa nastupima “Kola” i “Taneca”. Reč je zaista o bratskoj pravoslavnoj saradnji, kojom želimo da zaokružimo jubilej, 70-godišnjicu postojanja “Taneca” – otkrio nam je Martin Vučić nakon promotivnog nastupa održanog u sredu u “Šeldon prijemon centru” u Sanšajnu. – To će biti pravi poklon za našu publiku.

Prvi glas Taneca: Suzana Spasovska

Martin Vučić je mnogima u dobrom sećanju po plodnoj pevačkoj karijeri. On je 2005. godine nastupao i na Izboru za pesmu Evrovizije, predstavljajući Makedoniju u Ukrajini. Bio je i veliki prijatelj makedonske zvezde Tošeta Proeskog.

– Nikada nisam zvanično završio pevačku karijeru, rekao bih da sam napravio pauzu, posvetio se obrazovanju, završio fakultet, magistrirao muziku… U međuvremenu sam radio na dva velika projekta u saradnji sa Ministarstvom kulture u Makedoniji, bio zaposlen u Makedonskoj filharmoniji, tri godine profesor na fakultetu i mislim da je dolazak u “Tanec” bio logičan korak – kaže Vučić.

Posebna atmosfera

– Redovno sarađujemo sa “Kolom” i “Lado”, koji su inače i naši ansambli-pobratimi. Očekujemo da ćemo nastupati i u Beogradu. Uvek se radujemo energiji i druženjima ova tri ansambla. Kad se naši igrači sretnu, ljudi pomisle da smo svi mi braća, takva je atmosfera među folklorašima.

Martin Vučić i koreograf Slobodan Benđo

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here