Tanjug/AP
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je da je Crna Gora najviše napredovala na putu članstva i naglasila da je poruka jasna, da Evropska unija (EU) želi da Crna Gora bude deo te zajednice.

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem istakla da je saradnja EU sa Crnom Gorom prijateljska i partnerska i da su posebno važne borba protiv koronavirusa i oporavljanje ekonomije.

Dodajući da je EU tokom čitave pandemije uz Crnu Goru, Fon der Lajen je istakla da je bila “impresionirana intenzivnim radom da se uspešno prođe kroz izazovna vremena”.

Naglasila je da su vakcine ključne za one koji žele da pobede pandemiju i da one koji još oklevaju treba ubediti, “jer ne želimo da ovo postane pandemija nevakcinisanih”.

Fon der Lajen je istakla je da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja i da EU želi da se to nastavi.

Istakla je da je politički dijalog u Crnoj Gori potreban da bi se napredovalo u vladavini prava i poručila da treba da se prevaziđu podele i da se Crna Gora očuva kao multietnička i multiverska zemlja.

Podsetila je i pohvalila to što je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je legalizovala istopolna partnerstva što je, prema njenoj oceni, pokazalo “posvećenost poštovanju raznolikosti”.

Đukanović: Verujem u viziju ujedinjene Evrope

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović istakao je da snažno veruje u viziju ujedinjene Evrope i da je to interes Evrope. Naveo je da su Evropljani zainteresovani da Evropa bude konkurentna, a da bi bila konkurentna mora da bude stabilna i ujedinjena.

Ukazao je na “čvrstu rešenost” da Crna Gora ostane na putu dostizanja evropskog sistema vrednosti, evropskog kvaliteta života i članstva u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here