Tanjug
Ursula fon der Lajen

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da Srbija i Kosovo moraju da ispune obaveze iz dijaloga koji se odvija pod okriljem Evropske unije (EU), navodeći da pozdravlja nedavno smirivanje tenzija na severu, preregistraciju vozila, sporazum o struji i pripreme za vanredne lokalne izbore.

Fon der Lajen je ocenila da je dobro što se samit EU – Zapadni Balkan održava skoro mesec dana pošto su objavljeni izveštaji Evropske komisije o zemljama regiona, jer je to prilika da se vidi dokle se stiglo.

– Mislim da smo spremni da otvorimo pregovore o klasteru 1 sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a smatramo da pregovore sa Bosnom i Hercegovinom treba otvoriti kada se postigne neophodan nivo usaglašenosti sa kriterijumima za pristupanje – rekla je ona

U Crnoj Gori, dodala je Fon der Lajen, sa novom vladom imamo novi zamah da se vrati na evropski put.

– Srbija i Kosovo treba da napreduju kako bi ispunili svoje obaveze iz dijaloga. Napravljeni su važni iskoraci ove godine sa Ohridskim sporazumom i sada se on mora primeniti. Pozdravljam smanjenje tenzija na severu Kosova, preregistraciju vozila, sporazum o struji i pripreme sa prevremenim izborima na severu – dodala je ona.

Fon der Lajen je rekla da treba raditi i na jačanju ekonomija regiona, ukazujući da su one sada na 35 odsto proseka EU, i istakla da je zbog toga važan Plan rasta za Zapadni Balkan.

11 COMMENTS

  1. Fon der Lajen je rekla da treba raditi i na jačanju ekonomija regiona, ukazujući da su one sada na 35 odsto proseka EU, i istakla da je zbog toga važan Plan rasta za Zapadni Balkan .Moje Mislenje je .Mogli Ste vi to sve das te hteli da uradite jos 1990 I verovatno nebi doslo do raspada Jugoslavije . Ali Vise vam odgovaralo da Kolac Delite nan5 ili 6 Delova i vise manjih nego sa jednom velikom ,Zemljom

    • Ukrajina je daleko iznad EU prosjeka otprilike 150%,EU kaska za Ukrajinom u svim pogledima,pa zbog toga Ukrajinu vec vide u EU.Drugo Ante Markovic je poceo da radi na tome da YU udje u EU da bi se skinula finansijska blokada koju je EU uvela Jugoslaviji da bi je destabilizovali i potpalili socijalne nemire,sto se i dogodilo.Cilj je bio uvodjenje slov. i hrv. u EU katolicke zemlje (halo probudi se).

  2. Ova komentar je za sve Balkanske Zemje koju je Neki Tito Napravio i za one koji mozda znaju, da nas je Tada EU pozivala da udjemo u tu zajednicu .Danas bih bili vec 50 Godina U eu mi smo hteli neutralnost. Mozda bi to sacuvalo Jugoslaviju i nebi imali Ratove. Ispravite me ako Gresim

  3. Ko Vas uopšte više i sluša. Vi, očito, slušate samu sebe dok govorite u ogledalo. Sada si sami i aplaudirajte, sa sve povicima bravo, za kompletan dojam

  4. Jugoslaviju ste razbili samo zato da pravoslavni i muslimsni nebi usli u EU,kakve su obaveze Srbima i albancima da se pokatolice,pa reci to otvoreno.

  5. Србија не мора, Србија НЕЋЕ у ЕУ. А ви МОРАТЕ да окупирате Србију, само не знате како да то увијете у фолију лицемерја и преваре !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here