Fotografija je njegov svet

0

 

Čuveni St. Džejms park bio je te noći pretvoren u izložbu fotografskih instalacija 12 autora, koji su imali zadatak da fotografijom kreiraju priče o različitim identitetima i proživljenim istorijama najvećeg kanadskog grada. Andrijin doprinos ovoj celoj ideji i izuzetno posećenoj manifestaciji bio je osmišljavanje četiri portreta ljudi koji su predstavljali trgovce iz perioda rata između SAD i britanske imperije 1812. godine.

 

 

Dugogodišnja lutanja

Kao IT specijalisti (kompjuterašu), sve što je vezano za kompjuter poznato je i uobičajeno. Međutim, njegova sadašnja profesija za njega je usputna veština kojom zarađuje za život. Nakon srednje škole dosta je lutao i probao je nekoliko programa na različitim koledžima, ali mu ništa od toga nije dugo moglo zadržati pažnju i interes. Početak bavljenja fotografijom bio je onaj momenat kada je, konačno, spoznao šta je to što bi voleo da radi za ceo život.

Zapravo, bio je to zadatak da zajedno sa ostalim fotografima preispita koncept zajednice, nasleđa i tradicije i lične uloge i doprinosa uspešnoj zajednici koja je takva samo ako je sastavljena od različitih perspektiva, dinamična i tolerantna.

– Ovo je moja prva velika izložba, i pravo da vam kažem, dala mi je krila, jer je moj veliki rad i trud prepoznat i predstavljen na jednoj ovakvoj značajnoj manifestaciji. Najlepši je osećaj kada neko drugi vidi kvalitet u tome što radite, i kada osetite da su vaše ideje i interpretacije prihvaćene i podržane – kaže mladi fotograf, rođen u Beogradu, koji svoju ljubav prema fotografiji ne mistifikuje.

 

– Za osam godina koliko se bavim fotografijom, a smatram da sam do pre četiri godine bio talentovani amater, nisam puno pravio razliku između tzv. komercijalne i umetničke fotografije. Sa jednakom voljom i stvaralačkom idejom slikam svadbe, noćne klubove, modni performans, detalje iz prirode. Doduše, pejzaž je moja inspiracija i to najradosnije slikam.

 

Digitalno na srcu

Naš sagovornik kaže da fotografiše i po narudžbini i za svoju dušu, pre godinu dana otvorio je i svoj fotografski atelje, ali da je najvažnije da je napokon našao ono što ga istinski interesuje. Radi digitalnom kamerom i sviđaju mu se izuzetne mogućnosti koje ta vrsta tehnologije pruža.
I nije, u stvari, neobično što mu je digitalna tehnologija prirasla srcu.

Umetnik – fotograf po vokaciji i po načinu na koji posmatra svet oko sebe, Andrija Dimitrijević, trenutno vodi dvostruki život. Radi na svom poslu puno radno vreme, fotografijom se bavi sve ostalo vreme, i ono koje ukrade od sna.

– Ja sam sada na prekretnici, želeo bih da mi fotografija bude i zanimanje, dakle da napustim posao i da živim od fotografije i za fotografiju. Najverovatnije ću tako i da uradim od februara iduće godine jer mi bavljenje fotografijom omogućava da se razvijam i kao osoba i kao umetnik.

Podstrek na tom putu su mu, sasvim sigurno i svi oni koji, kad gledaju njegove fotografije imaju osećaj, a to i kažu, da su zajedno s njim bili prisutni na događaju ili u mestu koje je slikao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here