FPN: Nema više pipkanja i namigivanja studentima

0

Nema više dodirivanja, seksualnih primedaba i predloga, uznemiravanja neprikladnim govorom tela…

Donošenje pravilnika inicirao je prof. dr Ilija Vujačić, dekan FPN-a, nakon afere koja je početkom godine potresla fakultet. Da podsetimo, studentkinja mastera optužila je uglednog profesora ovog fakulteta da ju je, između ostalog, seksualno ucenjivao i pokušao da nasrne na nju u svom kabinetu. Iako je fakultet utvrdio da je njena prijava opravdana, sve se završilo tako što je profesor smenjen s jedne od funkcija, ali je nastavio da predaje i ispituje studente.

 

– Pravilnik će jasno definisati šta je seksualno uznemiravanje, koje su kazne predviđene za to i sa njim će biti upoznati svi zaposleni odmah nakon što stupi na snagu, izjavio je tada Vujačić za “24 sata”.
 

Ovaj dokument propisuje da uznemiravanje ne podrazumeva samo neželjene fizičke dodire. Student može prijaviti profesora ako od njega prima neželjene pozive, seksualne primedbe i predloge, kao i ako ga profesor uznemirava svojim govorom tela. Profesor će takođe biti kriv ako se dokaže da je stalno ponavljao uvredljive seksualne uvrede i opaske studentu ili ga seksistički diskriminisao.

 

Zanimljivo je da fakultet omogućava i da se napastvovani student obrati jednoj od tri osobe zadužene za konsultacije u takvim situacijama i neformalno razgovara sa njom o traumi koju je preživeo. Seksualno uznemiravanje može prijaviti čak i sam profesor ili student koji je saznao šta se dešava, ali uz saglasnost žrtve.

 

Profesoru za koga se utvrdi da je uznemiravao studenta zabranjuje se dalja saradnja sa tim studentom i može dobiti otkaz. Kazne su predviđene i za studente koji slažu da je bilo seksualnog uznemiravanja. Biće suspendovani od 15 do 30 nastavnih nedelja.

 

Prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kaže da pravilnik FPN-a podseća na američku praksu.
– Na najboljim američkim univerzitetima profesori se čak i u bezazlenim situacijama trude da ne izgovore nešto što bi moglo pogrešno da se shvati, objašnjava Stanković.

 

Emotivne veze dozvoljene na Pravnom

Jedini fakultet koji je formalizovao emotivne veze profesora i studenata je Pravni fakultet u Beogradu. U članu 113. Pravilnika navodi se da za razliku od ponašanja koje predstavlja seksualno uznemiravanje, "emotivni odnosi među odraslim članovima akademske zajednice predstavljaju, generalno uzev, privatnu stvar van dometa legitimnih interesa Fakulteta".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here