V. Nestorović
UZ SLAVSKA ZNAMENjA: Kolač lomili Nebojša Jeremić i Snežana Pavlović

Slavska trpeza i u tuđini okuplja zemljake, sunarodnike, prijatelje i rodbinu. I ove godine, kao i prethodnih, upaljena je slavska sveća, koja je sa slavskim kolačem krasila sto pun raznih đakonijama u udruženju Duga, u Montekijo Mađoreu, nadomak Vićence. Udruženje Duga je za Svetog Dimitrija otvorilo širom vrata svojih prostorija i ugostilo stotinak gostiju.

– Ništa nam nije milije i važnije od krsne slave. Naše udruženje se dugo priprema za slavu i sa nestrpljenjem iščekujemo taj dan. Zadovoljna sam kako smo obeležili slavu. Bilo je stotinak gostiju, uglavnom su naši članovi, prijatelji i članovi drugih udruženja. Došli su predstavnici skoro svih udruženja. Kolačar je bila Snežana Pavlović sa porodicom, a kolač za sledeću godinu preuzeo je Jovan Jeremić. Bilo je veselo i lepo, a uz kolo je sve bilo još lepše – kaže za “Vesti” Dušica Lalić, čelnica udruženja Duga.

Jovan Jeremić, Franćesko Zampiva, Dušica Lalić i Anastasija Petković

Slava je bila posna, pa su se na trpezi našli riblja čorba, riba, ali i kačamak, koji je bio mnogo tražen i pojeden sa zadovoljstvom i apetitom.

Dušica ističe da joj je desna ruka u pripremi i na slavi bio njen nevenčani suprug Franćesko.

– Franćesko je bio moja desna ruka, pokazao se kao pravi domaćin, u svakom smislu, i da dočekuje i da služi goste. Koliko se mi trudimo da upoznajemo italijansku kulturu, toliko se i Italijani trude da upoznaju našu – navodi čelnica Duge.

Franćesko Zampiva, bivši karabinijer, oduševljen je svime što je srpsko. Kaže da time što je njegova ljubav prema Dušici bezgranična, ujedno ukazuje ogromno poštovanje prema srpskoj kulturi i tradiciji. On nije samo pomagao u pripremi slave, već je sa velikim zadovoljstvom i revnošću služio i dočekivao goste.

– Uživao sam da dočekujem goste, da ih služim, kao pravi domaćin, da se družim sa ljudima, nazdravljam, a kod Srba se mnogo nazdravlja uz čašicu rakije, da se malo našalim. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da budem deo slavske atmosfere, to je nešto posebno. Kod nas ne postoji slava, pa sam samim tim još više oduševljen i veoma zainteresovan za srpsku kulturu, a za sve je zaslužna ljubav, ona čini čuda – kaže kroz smeh Franćesko.

Domaćini za primer

– Jesen je doba slava i to nas podseća na otadžbinu. Odazivam se vrlo rado svakom pozivu na slavu. Udruženje Duga nas je ugostilo baš po protokolu, da se tako izrazim. Hrana je bila izvrsna i ukusna, baš kao u zavičaju. Sve je bilo kako treba i potaman, dok su se odrasli družili i igrali kolo, mališani su se takođe lepo zabavljali u posebnoj prostoriji za decu i mlade. Domaćini su mislili na svakog gosta da mu bude prijatno i ugodno – ističe zadovoljni gost Miroslav Stojković.

Miroslav Stojković sa suprugom i unucima

Držimo do tradicije

– Obeležje srpstva i pravoslavlja, koje je najdragocenije našim ljudima u dijaspori, svakako je krsna slava. Mi se, zaista, osećamo kao kod kuće kad upalimo sveću i okupimo se oko slavske trpeze. Bilo mi je drago što sam bio pozvan, iako se, kažu, na slavu ne zove. Držimo do tradicije i dajemo sve od sebe da održimo živu vezu sa korenima. Zahvaljujem udruženju Duga što nas je pozvalo i što nas je vrhunski ugostilo. Mogu reći da je sve bilo besprekorno, od hrane do usluge – ne krije svoje zadovoljstvo Vladiša Buzejić, predsednik udruženja Vidovdan.

RADO I ZAIGRAO: Vladiša Buzejić (drugi sleva) u kolu