Pixabay
Ilustracija

Sastojci:

Za testo:

– 200g oštrog brašna
– 100g hladnog margarina (ili putera)
– 1/2 kašičice soli
– 4 kašike hladne vode

Nadev:

– 175g mesnate dimljene slanine
– 125g trapist sira
– 3 jajeta
– vegeta
– 1/2 kašičice bibera
– 1-2 kašičice peršunovog lista
– 250 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U veću plastičnu posudu ubacite brašno i so. Naseckajte hladan margarin iz frižidera, pa viljuškom ugnječite u brašno, dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte i hladnu vodu, pa izmešajte i kratko umesite dok se testo ne poveže. Testo formirajte u loptu i zapakujte ga u prozirnu foliju, pa stavite u frižider da odstoji sat vremena.

Pripremite okrugli kalup (24 ili 26 cm). Kalup blago namažite margarinom. Izvadite testo iz frižidera, blago pospite brašnom radnu površinu, te oklagijom razvijte okruglo testo, malo veće od kalupa. Namotajte na oklagiju i prebacite u kalup, pa namestite testo i oko oboda, da bude visine oko 4 cm. Izbockajte viljuškom na par mesta.

Pokrijte testo pek-papirom, a preko stavite pasulj ili pirinač koji vrše funkciju tega (otprilike jednu veću šolju), kako se testo ne bi ispupčilo prilikom pečenja. Stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 220 stepeni, 10 minuta. Izvadite, skinite papir sa pasuljem, pa vratite nazad u rernu još 10 minuta. Nakon što ste izvadili testo, smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. Dok se testo još peče, možete započeti pripremu nadeva.

Dimljenu slaninu naseckajte na sitne kockice i pržite je na srednjoj vatri oko 10 minuta, dok ne postane hrskava. Izvadite je na tanjir na koji ste stavili papirni ubrus, kako bi se slanina ocedila od viška masnoće.

U plastičnoj posudi razbijte jaja, dodajte sve začine po ukusu i umutite žicom. Dodajte i pavlaku za kuvanje i sve dobro izmešajte. Sada uzmite prohlađeno testo, pa najpre nabacajte svuda ravnomerno isprženu slaninu. Potom narendajte trapist sir. Ostavite parčence za kraj. Ravnomerno prelijte pripremljenom smesom od jaja i završite sa ostatkom rendanog trapist sira.

Vratite u rernu (na 180 stepeni) da se peče još 25-30 minuta. Pazite da ne prepečete kiš, jer nadev mora ostati lagan i kremast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here