Jedna od glavnih tema razgovora predsednika Francuske Emanuela Makrona tokom njegove posete Beogradu, biće Kosovo i Metohija, jer želi da pomogne u rešavanju tog pitanja, tim pre što je održavanje samita u Parizu na ovu temu propalo, ocenjuje dopisnik francuske televizije „Frans 24″ (France 24) Loran Rui (Laurent Rouy).

– Pošto je Makron zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odlučio da se uključi malo više u rešavanje situacije oko Kosova sigurno će to biti jedna od glavnih tema tokom razgovora sa predstavnicima srpske države – naglasio je on.

Na pitanje kako tumači, nakon dužeg vremena, ponovo interesovanje Pariza za Zapadni Balakn, Rui kaže da Francuska nije nikada prestala da se interesuje za taj region i Srbiju.

– Možda se čini da se to interesovanje malo povećalo zato što predsednik Makron dolazi u Srbiju – kaže on i podseća da je premijer Emanuel Vals, pre par godina, boravio u trodnevnoj poseti Srbiji, da postoje veoma intenzivni bilateralni kontakti, kao i da su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u nekoliko navrata boravili u Parizu.

– Ne bih rekao da se Francuska ne interesuje za Srbiju i Balkan. Čak mi se čini da Francuska Srbiju posmatra kao centralnu zemlju u regionu i da joj je stalo da se ona, kao i ostale države regiona integrišu u EU, bez obzira što predsednik Makron ukazuje na organizacione probleme koji moraju da se reše u Briselu, što otežava ili usporava prijem novih članica – kazao je on.

Rui ističe da se nije promenila, u suštini, politika Francuske koja Balkan i Srbiju smatra delom Evrope i želi njihovu integraciju u EU.

Što se tradicionalnog prijateljstva dve zemlje tiče on kaže da, izuzev jednog perioda 1990-tih, nije nestala bliskost Francuske i Srbije.

Ukazao je da je Makron trebalo u Srbiju da dođe još u decembru, ali je bio sprečen zbog protesta u Francuskoj.

– Ta poseta nije mogla prošle godine da se održi i tada je trebalo da ima veliku simboliku u vidu obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata. Sada je izabran jedan drugi važan datum, a to je 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

– Međutim mislim da su ti datumi simbolični i da je jasno da predsednik dolazi pre svega da razgovara sa srpskim vlastima – ocenio je on.

Rui ističe da će Makron, tokom dvodnevne posete Srbiji, imati brojne bilateralne razgovore i da će biti potpisano mnoštvo bilateralnih ugovora iz raznih oblasti, uključujući i privredne saradnje.

2 COMMENTS

  1. ….a onda ide u Prištinu da da Kosovarima instrukcije i podršku.Znači on ne dolazi u Srbiju-Srbija je samo usputna stanica do Prištine kao i svim tim šetačima sa zapada.Da smo pametni ne bi mu dozvolili ni prelet preko naše teritorije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here