FUN telekom iskoristio “rupu u zakonu”

0

 

Ova sitna, nepregledna slova na dnu fotografije objašnjavaju uslove igre

Tokom sledeće nedelje Ratel će se sastati sa tri mobilna operatera (Telekom, Telenor i VIP) povodom pritužbi velikog broja građana su im posle učešća u testu inteligencije sa broja 7474 stizali ogromni računi za mobilne telefone.

 

 

’’Stigli su odgovori od operatera, planirano je da do sastanka dođe sledeće nedelje, najverovatnije sreda ili četvrtak. Ovo je komplikovano pitanje, a u sve mora da se uključi i pravna služba’’, kazala je Stefanović.

 

U "Fun telekomu“, firmi koja organizuje pomenuti test nam je rečeno da prevare nije ni bilo, jer su unapred predočeni uslovi korišćenja koje korisnici "očigledno nisu čitali“.

 

"Naša firma samo ima brokerski ugovor sa portugalskom firmom koja je vlasnik licence ove usluge i funkcioniše u 56 zemalja. To je ozbiljna firma koja svoje poslove vodi u skladu sa evropskom regulativom, a isto se odnosi i na srpski test inteligencije“, rečeno nam je iz "FUN telekoma“.

 

Oni, kao i RATEL, smatraju da je problem nastao u tome što je usluga nova i nepoznata domaćem tržištu, u smislu da slanjem svog broja korisnik postaje pretplatnik za sadržaje koji mu se automatski šalju.

 

Kada se pogleda sajt spornog servisa očigledno je da su uslovi istaknuti, ali veoma sitnim slovima u nejasnom tekstu, a link o uslovima korišćenja usluge vodi ka obimnom dokumentu sa mnoštvom članova i odredaba, za koje je jasno da ih niko ne čita.

Baš iz razloga prevelikih računa koji su građanima stizali posle upotrebe nekih servisa RATEL je 2006. godine doneo "Odluku o uslovima pružanja usluga sa dodatom vrednošću" (u koje spada i ova o kojoj pišemo). Međutim, RATEL je jasno pobrojao na šta se to odnosi: nagradne igre, kvizovi, glasanje telefonom ili sms-om.

 

Kao što se vidi, Internet i usluge koje se putem njega pružaju, nisu nigde navedeni. A pravno, kada nešto nije zabranjeno, onda je dozvoljeno.

Ovaj argument u nešto drugačijoj formi potegao je i "Fun telekom“ kada smo ih pitali zašto jednostavno nisu poštovali RATEL-ovu odluku kako bi predupredili ovakvu situaciju.

"Odluka RATEL-a ne pokriva veb interfejs. Mi ništa nismo prekršili, jer nismo imali šta da čitamo i na osnovu čega da upravljamo svoj rad. Radili smo po evropskoj regulativi. Naš servis je za sada blokiran dok se ne izdefiniše način na koji će se raditi u buduće“, rečeno nam je u "Fun telekomu“.

 

Velika prašina oko "internet prevare“ podigla se pre izvesnog vremena na Internetu, gde je sve i počelo, pošto su građanima dospeli ogromni računi za oktobar i novembar.

 

Učešćem u "IQ testu srpskog naroda“ oni su postajali članovi "Klupske igre“. To znači da je servis imao pravo da svaki treći dan naplaćuje uslugu preuzimanja mp3 melodije, igrice ili pozadine za mobilni telefon koju korisnik nije ni znao da želi i prihvata. Ova usluga košta 150 dinara plus PDV, a naplaćivalo se svaki treći dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here