Pre dve sezone, Ajntraht iz Frankfurta je imao “srpsku koloniju”. Nju je prvo, pre godinu dana, napustio Luka Jović, ovog leta i Mijat Gaćinović, pa je Filip Kostić ostao usamljen. Igrom sudbine, Gaćinovićev novi klub, Hofenhajm, na startu evropske ovosezonske priče igraće protiv Crvene zvezde.

U prvom kolu Lige Evrope, četa Dejana Stankovića gostuje u Zinhajmu. Zna se da su prvi mečevi “najteži”, a Hofenhejm duel s crveno-belima dočekuje posle dva uzastopna poraza, uz to, s kadrovskim problemima, bez najboljeg strelca ekipe. Andrej Kramarić zaražen je koronavirusom, baš kao i dvojica defanzivaca, Kasim Adams i Pavel Kaderabek.

Kako su u klubu reagovali kada su saznali da ćete igrati protiv Zvezde?

– Većina u Hofenhajmu zna o kakvom je protivniku reč i kakve navijače ima. Svi su me pitali za crveno-bele, pošto znaju da dolazim iz Srbije. Generalno smo zadovoljni grupom – počinje razgovor za “Vesti” Mijat Gaćinović.

Zvezda strašna u ofanzivi

Hofejhajm igra promenjivo. Posle trijumfa nad šampionom Bajernom u prvenstvu usledila su dva poraza. Kakve su ambicije Hofenhajma u Bundesligi i Ligi Evrope?

– Pobedili smo šampiona, ali smo posle toga imali kikseve u Frankfurtu i kod kuće, protiv Borusije Dortmund. Hteli smo da pobedimo, tako da nismo baš zadovoljni. Sigurno je da Hofenhajm ima velike ambicije i da se uvek bori da izađe u Evropu. Tako će biti i ove godine. U Ligi Evrope želimo da prođemo grupu, pa da idemo korak po korak.

Da li ćete tražiti informacije o igri Crvene zvezde od oca Vladimira, inače trenera Spartaka?

– Neću. Sa tatom, generalno, pričam svakog dana o fudbalu. Znam da on poznaje Zvezdu bolje nego ja jer se češće susreće sa njom, ali redovno pratim naše prvenstvo i, manje-više, znam o kakvoj ekipi je reč. Sa tatom pričam više o igri i hoću da se koncentrišem na sebe. Mislim da je to za mene najvažnije.

Koji igrač crveno-belih je najveća opasnost za Hofenhajm?

– Generalno, Zvezda ima, pogotovo u ofanzivnom delu, nekoliko vrlo dobrih fudbalera, a sa nekima sam i igrao. Napred su asovi kao što su Katai, Ivanić i Kanga. Meni se veoma svideo Gavrić kako napreduje i mislim da može da bude kvalitetan fudbaler i da napravi dobru karijeru.

Tata izabrao ime

Kako ste dobili ime?

– Roditelji su se odlučili za to ime. Prvobitna mamina ideja bila je da se zovem Mateja, tada Kežman još nije bio popularan. Međutim, tata je rekao da je to žensko ime i nije mu se baš svidelo. Sledeće je bilo Mijat. Složili su se da je to – to!

Koliko je otac Vladimir uticao na vaš fudbalski razvoj?

– Mnogo, verovatno najviše. Da njega nije bilo, sigurno ne bih igrao na ovom nivou. Skoro sve što sam naučio, naučio sam od njega. I dalje smo redovno na vezi, što se tiče svega u fudbalu.

Da li još dobijate savete od oca?

– Naravno. Mislim da, koliko god dugo da igrate, uvek ima prostora da se nešto nauči i da se napreduje. Posebno da se čuje neki savet od nekoga ko toliko zna. To je uvek korisno.

Koliko golova ste dali Zvezdi i Partizanu kao član Vojvodine? Da li ste bolji od oca Vladimira, koji je na “Marakani” postigao het-trik protiv generacije koja je tada bila prvak Evrope?

– Ta generacija Zvezde je kao što je sada Bajern, ili tako neka ekipa. Ta generacija Zvezde bila je među najboljim timovima na sveta i stvarno je neverovatna stvar što je baš protiv te ekipe postigao het-trik. Teško je tako nešto ponoviti i protiv današnje generacije. Mislim da ne mogu da se porede tadašnji i sadašnji sastav. Zatresti Zvezdinu na “Marakani” tri puta je velika stvar. Mislim da do sada nisam dao nijedan gol ni Zvezdi ni Partizanu. Bilo je asistenicija, ali ne i golova.

Ponosan na zlato

Vaš otac Vladimir izjavio je da ste ga odavno prevazišli po fudbalskom uspehu. Da li ste nekada na terenu pokušali da utvrdite ko je bolji fudbaler?

– Nismo, naravno. Nema nekog takmičenja između nas. Moram još da radim, da bih pretekao oca. Ne mislim da sam već bolji fudbaler, nego što je bio tata.

Koja medalja sa mlađim selekcijama Srbije vam je draža, zlato sa EP ili sa SP?

– U svakom slučaju, sa Svetskog prvenstva. Mislim da je to najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri i, sigurno, najdraži. Velika je stvar postići tako nešto u dresu sa državnim grbom. Posebno mi je drago što sam bio deo baš te genracije i sarađivao s tim stručnim štabom – zaključuje Mijat Gaćinović.

Favoriti ste za osvajanje prvog mesta u grupi LE. Ko će biti drugi?

– Saglasan sam da smo favoriti i nadam se da ćemo završiti kao prvi, a voleo bih da kao drugi tim prođe Crvena zvezda – ističe Mijat.

Preci porodice Gaćinović su osnivači Mlade Bosne i saborci Gavrila Principa?

– Vladimir Gaćinović je bio osnivač Mlade Bosne, ali ne bih sada pričao o politici. Naravno da znam sve o tome. Mnogo sam o tome čitao i proučavao, jer me je zanimalo čiji sam potomak. Borio se za neke stvari i istorijska je ličnost – kratko će Gaćinović.

Kako ste podneli izostavljanje sa spiska za Svetsko prvenstvo u Rusiji?

– Normalno da mi nije bilo drago jer sam očekivao poziv. Sada sam na spisku i trebalo bi da se ode na Evropsko prvenstvo – optimista je Mijat.