Galijašević: Arabija štiti Vehabije

0

 

Dževad Galijašević

Ovo u intervjuu za "Vesti" tvrdi Dževad Galijašević, član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi. Naš sagovornik u mnogo navrata proteklih godina upozoravao je na sve opasnosti koje u BiH vrebaju zbog jačanja i širenja radikalnog islama.
– Cela ta priča o Maoči ne sme da se završi samo na pitanjima poput onog da li su vehabije tamo zlostavljale decu ili izbegavale ponašanje po zakonima BiH. Maoča je jako uporište radikalnog islama i tamošnji stanovnici su fanatici koji su bili spremni da naprave mnogo veće zlo od onoga što se pretpostavlja – kaže Galijašević.

 

 

Zbog čega tvrdite da je centar celog problema u Sarajevu?
– Ne smemo se zavaravati i dopustiti da nam priča o Maoči bude prodata kao navodna potvrda težnji vlasti u BiH da se bore protiv terorizma. Sve ovo vreme Maoča služi samo za skretanje pažnje sa centra stvarnog problema koji je u Sarajevu, odnosno u famoznoj džamiji kralja Fahda. Tek kada se udari na ovo i još neka vehabijska uporišta poput sela Željezno Polje kod Zenice, moći će da se priča o istinskoj borbi protiv radikalnih islamista u BiH. Sve drugo će biti zamagljivanje očiju javnosti.
 

Ko su glavni likovi u toj džamiji i kakva je, prema vašim informacijama, njihova uloga u celoj priči?
– Reč je o najvećoj džamiji na Balkanu, a njen glavni imam je Nezim Halilović, zvani Muderis, koji je bio komandant zloglasne Četvrte muslimanske brigade Armije BiH za vreme rata. Upravo u toj džamiji se redovno održavaju propovedi kojima se praktično indoktriniraju uglavnom mladi ljudi, koji iz nje izlaze zadojeni i zaslepljeni idejama radikalnog islama. Sve to su potencijalno vrlo opasne osobe. Nema nikakve dileme da bi, ako bi došlo do policijskog pretresa te džamije, u njoj bili pronađeno mnogo više dokaza o potencijalnom terorističkom delovanju, nego u što je to bio slučaj u Gornjoj Maoči. To selo je samo pipak hobotnice čija je glava u toj džamiji, ali zbog njenog specifičnog statusa jer je u vlasništvu Saudijske Arabije, domaći organi zaziru od provera.
 

Kako ocenjujete činjenicu da nakon akcije u Gornjoj Maoči nema reakcije Islamske zajednice BiH i bošnjačkih političara?
– Sigurno je da je ova akcija svojevrstan udar na sve strukture koje su povezane sa delovanjem radikalnih islamista u BiH. Oni se sada konsoliduju i može se očekivati je da se oglase veoma brzo. U tom slučaju njihova aktivnost biće usmerena u pravcu da Maoču prikažu kao izolovan slučaj koji nema veze sa delovanjem vehabija u drugim krajevima BiH. Oni će tražiti da se sve zaustavi na tom pitanju što se ne sme dopustiti jer je raskrinkavanje stanja u Maoči samo obaranje piona na jednoj velikoj šahovskoj tabli. A šta ćemo sa ostalim figurama?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here