Ganić: Britanci rade Miloševićev posao

0

Ejup Ganić se odvozi iz zatvora pošto je pušten uz kauciju

 

Ganić je posle današnjeg ročišta u britanskom sudu kritikovao Veliku Britaniju zbog njegovog hapšenja i optužio London da pokušava da "prepravi istoriju" zločina počinjenih tokom sukoba devedesetih godina, javlja AFP.

 

Ganić je takođe rekao da britanske vlasti efikasno "rade posao bivšeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića."

 

"Nisam zadovoljan odlukom britanske vlade, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, da pokrenu ovaj proces. Sve ukazuje na to da britanska vlada dobrovoljno radi policijski posao za Miloševićev režim koji je sada manje više aktivan na isti način", rekao je Ganić novinarima.

 

On je optužio britansku vladu da pomaže Srbima da preprave istoriju.

 

Na današnjem ročištu u britanskom sudu je odluka o eventualnom izručenju Ganića odložena za nedelju dana jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme. Na ročištu je odlučeno da se novi pretres održi 20. aprila.

 

Srbija je i zvanično uručila BiH zahtev za izručenje Ganića.


Ganić ljut na Britance

 

Ganić je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je, kao i njegova porodica i odbrana, očekivao da će danas britansko ministarstvo unutrašnjih poslova uputiti sudu obaveštenje da srpski zahtev ne ispunjava uslove, nakon čega bi mogao slobodno i odmah da se vrati u BiH.

 

"Na sudu je danas utvrđena dinamika narednih ročišta, s obzirom na to da je britanska vlada prihvatila te optužbe Srbije i prosledila ih sudu. Sada će taj proces trajati, ne znam koliko dugo, ali sledeće ročište, na kojem će moji advokati osporavati zahtev Srbije i dokazivati da Srbija zloupotrebljava britanski sistem, zakazano je za sedam dana", rekao je Ganić.

On je odbacio optužbe u vezi počinjenih ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema njegovim rečima, Velikoj Britaniji nije upućen zvaničan zahtev BiH za njegovo izručenje BiH i to apsolutno nije potrebno.

"Ne može mene BiH da traži jer ja nisam pobegao iz nje. Ja sam uhapšen u Londonu 1. marta, kada sam krenuo nazad u Bosnu, i van svake je pameti da mene sada Bosna traži da budem izručen. Ja sam tu uvek bio dostupan svim organima i biću, ali ovđe u Britaniji treba dokazati istinu", rekao je Ganić.

 

Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut izjavio je za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

 

"Mi smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtev za ekstradiciju. Tu nema ništa što već nismo videli do sada", rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da nema elemenata krivičnog dela niti odgovornosti".

 

Ganićev branilac je istovremeno demantovao navode pojednih medija o tome da je odobren zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

 

Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela – ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

 

Vekarić: Proces može da traje mesecima

 

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je ranije Tanjugu da bi ovaj proces mogao da potraje mesecima, a da će konačnu odluku o izručenju Ganića dati ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije .

"Postoji procedura koju sprovodi sud u Londonu u ovom postupku, koja se pre svega tiče provera navoda našeg zahteva, njegove proceduralne valjanosti i formalnosti. S druge strane, daje se mogućnost Ganićevoj odbrani da reaguje kroz određene prigovre i akte na naš zahtev. Daju se i određeni vremenski rokovi odbrani i ekstradicionom tužiocu, koji u ovom slučaju zastupa našu stranu da odgovori na eventualne prigovore odbrane", kazao je Vekarić radiju Beta-RFI.

 

Vekarić je naveo da u smislu političkih priča "postoji velika tenzija" u ovom slučaju, ali da Tužilaštvo ne želi time da se bavi.

"Mi smo u svakom trenutku otvoreni za dijalog sa našim kolegama iz BiH. Ovo je jedan pravni okršaj argumenata i engleski sud će doneti odluku koju ćemo poštovati kakva god da bude", kazao je on.

 

Nalog britanskog suda za hapšenjem Ejupa Ganića

"Kada sud odluči o tome kome će izručiti Ganića, posle predmet eventualno ustupa ministru unutrašnjih poslova koji donosi konkretnu odluku o eventualnoj ekstradiciji Ejupa Ganića", rekao je Vekarić.

 

Prvom ročištu u ovom slučaju u Londonu prisustvovaće tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević. Međutim, on prema britanskim propisima neće moći da se obrati sudu.

Objašnjavajući postupak, Vekarić je naveo da londonski sud, posle utvrđivanja identiteta okrivljenog i utvrđivanja proceduralne, odnosno formalne opravdanosti zahteva Srbije, utvrđuje datum narednog ekstradicionog pretresa. 

 

"Mi ćemo učiniti sve da dokažemo da su naši argumenti opravdani. Ovo nema nikakve veze sa politikom, niti želimo na bilo koji drugi način, bilo kakvom izjavom, da vršimo pritisak na sud. Prihvatićemo svaku odluku suda u Londonu", istakao je Vekarić.

 

Ganićevi advokati su sarajevskim izveštačima u Londonu rekli da će njegova odbrana, ako zahtev Srbije bude odobren, imati pravo da se dalje bori za osporavanje takve odluke, što znači – produžavanje procesa.
 

Ejup Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog napada na kolonu JNA u povlačenju 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada su ubijena 42 vojnika i oficira, ranjena 73, a zarobljeno 215.

 

Sud u Londonu je 10. marta pustio Ganića iz pritvora na slobodu, uz kauciju od 300.000 funti i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here