Ganić izašao iz londonskog pritvora

0

Ejup Ganić

Sud je saopštio da je kauciju od 300.000 funti platila "anonimna dama koja poseduje značajna sredstva", prenosi AFP.

 

Ranije je istaknuto da će Ganić, ako bude pušten na privremenu slobodu, morati da ostane u Londonu najmanje do 14. aprila, kada bi bilo održano ročište na kojem Srbija treba da izloži ceo slučaj zbog kojeg traži izručenje.

 

Srbija je Velikoj Britaniji uputila molbu, kao i dokumentaciju na osnovu koje bi Ganić trebalo da bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

 

Ganić je, inače, u Lonodnu uhapšen 1. marta po poternici Srbije za umešanost u zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

 

Zadovoljna Sanela Dženkis

 

Nakon što je dobila poziv za pomoć putem svoje kancelarije u Sarajevu, kako kaže Sanela, i uz konsultacije sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Harisom Silajdžićem, čiji je počasni savetnik, odmah je reagovala i dala nalog svom timu u Londonu za hitno delovanje.

 

"Htela sam da učinim sve što je u mojoj moći da bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić ne ostane u pritvoru, nego da mu se omogući, da svoje, i dostojanstvo branilaca Bosne i Hercegovine, nastavi da brani kao slobodan čovek“, istakla je Sanela Dženkins.

 

Dačić: Britanski sud da uzme u obzir dokaze Srbije

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da će Velika Britanija prilikom donošenja odluke o tome da li će bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića izručiti Srbiji imati u vidu argumente i dokaze koje srpske vlasti imaju protiv njega.

 

Dačić je novinarima u parlamentu, komentarišući današnju odluku britanskog Višeg suda da uz kauciju pusti Ganića iz pritvora, kazao da je to proceduralno pitanje i da nije doneta suštinska odluka o tome da li će on biti izručen Srbiji ili ne.
 

Nikolić: Sramno, ali očekivano

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić izjavio je da je puštanje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića iz pritvora u Londonu sraman, ali očekivan potez, kao i da je riječ o formalnosti koja bi trebalo da podigne ugled ratnog člana Predsedništva BiH u muslimanskom svijetu.

 

Nikolić kaže da je Ganić direktno učestvovao u masakru, koji je naredio i organizovao. On je osudio činjenicu da je Ganića jedan sud u Velikoj Britaniji prvo stavio u pritvor, a drugi ga oslobodio.

 

"Jednom kada je oslobođen znači više ni jedna država neće da ga hvata – to je Evropska unija", kaže Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here