Ganić se dosta zamerio i Hrvatima

0

Bešker ističe da ima informisanijih od njega koji mogu reći koliko je Ganić lično uticao na bošnjačko-hrvatski rat u BiH, koji je naneo silne štete hrvatskim interesima, a koliko su uticali drugi ”bošnjački prvaci”, od Alije Izetbegovića pa naniže.

 

Hrvatski novinar istakao je da ne može da zaboravi kako je Ganić u jeku sukoba u BiH obilazio arapske zemlje huškajući ih protiv Hrvatske i Hrvata kao neprijatelja islama.

 

Ganić je lično uticao na bosansko-hrvatski rat u BiH: Inoslav Bešker
 

 

"Učinio je to i u Alžiru, gde su hrvatske firme imale zaposlene radnike. Samo nekoliko dana posle njegovog huškačkog govora u Alžiru, teroristi su upali u barake ”Hidroelektrini”h radnika, još bunovnim radnicima skinuli gaće i poklali one koji nisu bili obrezani…", istakao je Bešker. 

Bešker u svom komentaru navodi da je 64-godišnji Ganić Bošnjak iz Novopazarskog sandžaka, jedinog sandžaka turske Bosne, koji 1878. nije pripojen u Austro-Ugarskoj, pa je 1912. podeljen između Srbije i Crne Gore.

 

On je dodao da je tog 14. decembra 1993. godine varvarski ubijeno 12 hrvatskih radnika.

 

”Čini mi se da su oni ubijeni prvenstveno zato što su pripadali nacionalnosti koju je Ganić izbezumljeno mrzeo i zato što je to bio način da se hrvatskoj privredi nanese teška šteta – hrvatska preduzeća od tada u Alžiru nisu radila narednih sedam godina i tek su se od zadnje godine prošlog veka počela polako i postepeno vraćati na to tržište”, objasnio je on.

 

"Na Ganićevu verovatnu ulogu u adresiranju tog masakra upozoravao sam i onda, pre 17 godina, i kasnije, u više navrata – ali hrvatsko pravosuđe nije bilo zainteresovano. Nisam sudija i nemam neoborive dokaze. Sudovi i postoje zato da ih utvrde, a u uređenim zemljama postoje i tužilaštva ili slične ustanove koja to istražuju, postavljajući se, zapravo, u ulogu žrtvinih, a ne državnih advokata", istakao je Bešker.

 

On je objasnio da je "sva sreća da bar u inostranstvu ima sudova, pa i za Ganića."

 

Ganić je 1. marta uhapšen na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, kada su ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira JNA.

Britanski Viši sud pustio je Ganića 11. marta iz pritvora, uz polaganje kaucije od 300.000 funti pod vrlo strogim uslovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here