Gasovod za Tursku svodi Ukrajinu na nulu

0

Evropa će morati da kupuje gas na granici Turske i Grčke: Aleksej Miler
 

"Obezbedićemo količine koje su Ukrajini potrebne za njenu unutrašnju potrošnju", dodao je Miler.

 

On je za TV Rusiju istakao da je zaustavljanje projekta "Južni tok" korak ka promeni modela rada "Gasproma" na tržištu Evrope i podsetio da je deo dogovora o novoj maršruti isporuke ruskog gasa po dnu Crnog mora u Tursku, namenjenog evropskom tržištu, umesto stare maršrute "Južnog toka" do Bugarske, bila odluka predsednika Rusije i Turske.

 

Miler tvrdi da zbog promena u projektu "Gasprom" neće biti na gubitku.

"Što se tiče novca `Gasproma`, ništa neće propasti. Investirali smo oko četiri milijarde evra u gasnotransportnu infrastrukturu na teritoriji Rusije za izgradnju Južnog koridora za dopremanje gasa u Krasnodarski kraj, radi isporuke u kompresorsku stanicu Ruskaja. I sve te investicije će u potpunosti biti iskorišćene za realizaciju projekta pomorskog gasovoda ka Turskoj", pojasnio je Miler.

 

S druge strane, dodao je on, Bugarska će zbog toga što se odustalo od "Južnog toka" izgubiti tri milijarde evra investicija, kao i prihod od tranzita 18 milijardi metara kubnih gasa godišnje, jer će gas za Makedoniju i Grčku ići preko Turske.

 

On je napomenuo da je Turska dobila potpuno suprotno, jer joj je EU "jednostavno poklonila gasni ventil".

 

"Mislim da Turska može da ga iskoristi u bilateralnom dijalogu sa Evropom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u gasnom biznisu", ocijenio je Miler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here