Gasprom ulazi i na američko tržište?

0

"Razmatramo mogućnost izlaska na severnoameričko tržište, posebno tržište Sjedinjenih Američkih Država", izjavio je u intervjuu televizijskom kanalu "Raša tudej" potpredsednik upravnog odbora "Gasproma" i prvi čovek izvozne filijale koncerna "Gasprom eksport" Aleksandar Medvedev.

On je precizirao da, uz povoljnu klimu na tržištu, kompanija ima mogućnosti da isporučuje LPG iz nalazišta "Sahalin-2" u južne savezne američke države.

 

"Ukoliko politička situacija bude povoljna, postoji mogućnost za pokretanje i sveobuhvatnijeg poslovanje u SAD", dodao je Medvedev.

Operator projekta "Sahalin -2", kompanija "Sahalin enerdži" je više puta ukazivala na mogućnosti izlaska na severnoameričko tržište, prenosi poslovni dnevnik "RBK dejli" u svom elektronskom izdanju.

Projektom "Sahalin-2" predviđeno je osvajanje dva nalazišta u priobalju ruskog dalekoistočnog ostrva Sahalin, sa ukupnim geološkim rezervama od 600 miliona tona nafte i kondenzata i 700 milijardi kubnih metara gasa.

Početkom ove godine u okviru projekta puštena je u rad prva ruska fabrika tečnog prirodnog gasa namenjenog stranim potrošačima. Postizanje punih kapaciteta ove fabrike (od 9,6 miliona tona godinšsnje) planirano je za 2010. godinu.

 

Medvedev je ranije izjavio da bi ove godine fabrika mogla da izveze više od pet miliona tona tečnog gasa, umesto ranije planiranih tri miliona tona.

 

Od ukupno 17 isporučenih partija LPG do juna meseca, dve partije su izvezene u Koreju, tri u Kinu i po šest u Indiju i Japan.

 

Osim "Sahalin enerdžija", tečni gas je prodavao i "Gasprom", u čijem je vlasništvu 50 odsto operatera projekta "Sahlin-2".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here