Gde je građanska Srbija? Na Fejsbuku!

0

Goran Ješić: Aktivnost na društvenim mrežama
 

Ješić je odgovarao na pitanje lista Danas ko su danas zastupnici ideja "građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici.

 

"Teško je danas jasno odgovoriti na pitanje ko su danas zastupnici građanske ideje u Srbiji. Samo pre petnaestak godina je postojala jasna razlika između jedne i druge Srbije, danas jako teško možete reći da su to, na primer, univerziteti, NVO, pojedine političke partije… Tranzicija u kojoj se već predugo nalazimo, ne samo ekonomska i privredna već i politička te jasne margine potpuno je zamaglila", ocenio je Ješić za "Danas".

 

On ističe da najveći deo te kako nazivate "građanske" Srbije se može naći na društvenim mrežama okupljenih oko raznih pitanja ili akcija. To je danas, kako tvrdi, postao najkritičniji i ujedno najmobilniji deo društva u smislu spremnosti na javan kritičan stav.

 

"Građanska Srbija je tolerantna i hrabra Srbija i uvek je spremna da brani ugrožene kategorije u ovom društvu, pre 20 godina su to bile naše komšije drugih nacionalnosti, a danas su to azilanti, Romi, pripadnici gej organizacija… Građanska Srbija je Srbija koja se bori za društvo jednakih šansi za sve pojedince, a to samo po sebi jasno pokazuje put ka levom centru. Bolje obrazovanje, bolju zdravstvenu zaštitu", napominje potpredsednik DS.

 

Na pitanje da li je lider SNS preuzeo ideje građanske Srbije, potpredsednik DS ističe da tu "apsolutno postoji potpuna zamena teza".

 

"Danas u srpskom parlamentu svih 250 poslanika barem deklarativno ima EU kao glavni politički cilj, ali to suštinski ne znači da je bilo ko u ovoj zemlji, nažalost, promenio sistem vrednosti. Evropa kao cilj jeste na neki način pobeda građanske Srbije u godinama iza nas, i to je nešto što svi često zaboravljamo. Ali u ovom trenutku politika se sve više svodi na niz realnih ‘malih’ pitanja koje građane interesuje i na kraju oko kojih se i ti isti građani na izborima opredeljuju za jedne ili druge. Verovanje u obrazovaniju, pravedniju Srbiju, način podele sredstava iz budžeta, borba protiv korupcije, odnos prema kulturi – to su teme koje danas određuju i razdvajaju političare i njihove partije u Srbiji", smatra Ješić.

 

Upitan da li su neki nosioci ideje građanske Srbije trajno kompromitovali ideju, sagovornik "Danasa" ističe da ideja pristojne, pravedne, moderne evropske Srbije postoji duže od dva veka.

 

"Kako kod Srba u Vojvodini tako i u centralnoj Srbiji. Ja ne verujem da se takve ideje i takvi politički ciljevi mogu baš lako iskompromitovati, ali da je ta neka građanska Srbija imala šansu da reformiše ovu zemlju i da tu šansu nije iskoristila iz raznih razloga – to je potpuno tačno. Nedostatak ideje i želje za reformama u svim oblastima života, korupcija, partokratija, nepotizam, samo su neki od razloga ovakve situacije. Samo zbog tih izneverenih očekivanja danas deluje da je moderna Srbija poražena. Ja čvrsto verujem da nije i da je pitanje konsolidacije te, druge Srbije pitanje vremena", zaključuje Ješić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here