EPA/Valdrin Xhemaj
Donika Gervala

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala izjavila je da je Kosovo srećno što su SAD uz pomoć Vašingtonskog sporazuma pomogle da Izrael prizna nezavisnost Kosova.

– Srećni smo što su SAD pomogle da se prizna nezavisnost Kosova od Izraela, ali mislim da nam Vašington ne treba više u našim odnosima sa Izraelom, jer u njima možemo da damo sve od sebe bez Vašingtona. Oni nadgledaju šta radimo i biće još srećniji kada vide konkretne rezultate postignute – rekla je Gervala za izraelski portal i24news.

Gervala je dodala da je Kosovo održalo obećanje da premesti predstavništvo u Jerusalim.

– Mi sami donosimo odluke o tome gde ćemo otvoriti našu ambasadu. Obećanje i obaveza prethodne vlade u Vašingtonu je da se otvori naša ambasada u Jerusalimu i održali smo obećanje. Drugi su obećavali isto, ali ja ih ne vidim – rekla je Gervala.

Kako je rekla, nakon te odluke Evropska unija je upozorila Kosovo da to ne čini, a Turska je pokušala da poništi preseljenje.

– Kosovo je moralo da objasni svoju odluku svojim saveznicima, posebno u Evropskoj uniji. Međutim, to nije uticalo na konačnu odluku zemlje – rekla je ona.

Gervala je kazala da je Kosovo zainteresovano i za dobre odnose sa Izraelom i sa Palestinom.

– Ne ili – ili. Jer to je kao da kažete partnerima da ako želite dobar odnos sa Kosovom, morate imati loš odnos sa Srbijom – rekla je Gervala.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here