Tanjug
Milorad Dodik

Pobeda kandidata opozicije Draška Stanivukovića na izborima za gradonačelnika Banjaluke predstavlja iznenađenje i “vetar u leđa” opoziciji za naredne opšte izbore, ocenjuju poznavaoci političkih prilika u Republici Srpskoj, analitičar Srđan Puhalo i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja.

Oni istovremeno ocenjuju da će ipak dominatnu reč na nivou RS i nadalje voditi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Stanivuković, kandidat opozicionih Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS), na u nedelju održanim izborima, prilično je ubedljivo pobedio kandidata SNSD-a i dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojčića, ali će, sva je prilika, skupštinsku većinu u banjalučkom parlamentu zadržati SNSD.

– Svakako je uspeh Stanivukovića veliki, ali se neće drastično odraziti na funkcionisanje Republike Srpske – kaže Puhalo i podseća da i odborničke većina ostaje u rukama SNSD-a i ona će u velikoj meri uticati na gradonačelnika pokušavajući da mu smanji manevarski prostor.

Kako ističe, Banjaluka je “iznenadila” sve, kako SNSD tako i samog budućeg gradonačelnika Draška Stanivukovića.

– Ova pobeda Stanivukovića predstavlja snažnu poruku SNSD-u da ovako više ne ide, a s druge strane, to je i poruka opoziciji da postoji sistem kako se može uspešno boriti protiv vlasti. Banjaluka ima ogromnu specifičnu težinu, pored toga što je najveći grad, ona je i kulturni, ekonomski, administrativni centar Republike Srpske i zato pobeda u Banjaluci ima važnu simboličku vrednost – napominje Puhalo.

On međutim, skreće pažnju na to da kada se pogledaju ingerencije entiteta i gradske nadležnosti, vidi se da su mnoge institucije u Banjaluci i dalje pod kontrolom SNSD-a i da ima mnogo ljudi koji će ostati da rade u gradskim strukturama i organima i biti, kako kaže, “lojalni SNSD-u”.

– Mislim da ćemo, kada prođe ova cela euforija oko pobede, videti da nije to baš ni lako ni jednostavno za vladanje. Svakako je uspeh Stanivukovića veliki, ali se neće drastično odraziti na funkcionisanje Republike Srpske – uverava Puhalo.

Smatra da je ovaj rezultat mnogo više kazna SNSD-u za njihov politički rad nego za samog dosadašnjeg gradonačelnika Igora Radojčića”.

Navodi da ovi rezultatui ne najavljuju ni bilo kakav uticaj na odnose RS sa Srbijom i okruženjem.

– Nikakvih promena neće biti ni prema Srbiji ni prema Federaciji BiH ni prema centralnim institucijama u Sarajevu. Jedino će možda odnos Srbije prema partijama u RS biti ‘iznijansiraniji’ – ističe Puhalo.

Sumirajući rezultate izbora na lokalu u RS, Puhalo kaže da SNSD ima vlast u 41 opštini i, kako je rekao, nadasve važnim Istočnom Sarajevu i Prijedoru.

Takođe, dodaje da je i Doboj u rukama SNSD-a.

– Ono što trenutno ne kontroliše vlast u RS su gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke. SNSD je i dalje dominantan u celoj RS, ali, s obzirom na specifičnu težinu Banjaluke, verujem da bi pola opština menjali da povrate kontrolu nad Banjalukom – zaključio je Puhalo, uz osvrt na rezultat u Sarajevu gde je, kako kaže, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića izgubila skoro sve gradske opštine, čiji neuspeh, po njegovom viđenju, ipak nije tako veliko iznenađenje kao poraz Dodikove stranke u Banjaluci.

SNSD, iako je povećao uticaj u Republici Srpskoj, jer je dobio nešto više opština nego do sada, doživeo je poraz u “urbanim sredinama”, u dva najveća grada, Banjaluci i Bijeljini, što ukazuje da građani tih sredina imaju neke redefinisane potrebe i interese, napominje za Tanjug profesor Miloš Šolaja navodeći da je to ono što je glavna karakteristika ovih lokalnih izbora.

– Na celom prostoru RS, uticaj SNSD-a je rastao ali su neispunjena očekivanja u urbanim sredinama, naročito na mestima gradonačelnika kao najvažnijim institucijama izvršne vlasti došla do izražaja. Strategije i koncepcije razvoja grada će i nadalje ostati u rukama skupština, ali i gradonačelnici imaju svoj subjektivitet i vodiće politiku na svoj način – ističe Šolaja.

Da će pobeda u Banjaluci i Bijeljini ohrabriti opoziciju za naredne opšte izbore, saglasan je i Šolaja, koji kaže da će se tek videti kakve će sve političke posledice i uticaj to da izazove.

– Bilo ko da dođe na vlast u RS, odnos prema Srbiji predstavlja jednu konstantu. Bilo ko da je na vlasti, sasvim sigurno se odnos neće promeniti nimalo, posredi je saradnja dvaju državno-političkih entiteta koji imaju iste nacionalne interese. Pitanje partijske garniture i kompozicije na vlasti niti je značilo niti će značiti promene prema Srbiji i kada je RS u pitanju – tu nema dilema – poručuje Šolaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here