Godina mogućeg rešenja za Kosmet

0

Sednica Saveta bezbednosti UN

 

Tadić je na sednici posvećenoj situaciji na Kosmetu ocenio da bi 2010. mogla biti godina u kojoj će za Kosovo i Metohiju biti pronađeno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom i u pravcu doprinosa ostvarenju zajedničkih prioriteta, kao što je članstvo u EU.

 

Srpski predsednik je naglasio da je, u međuvremenu, neophodno da se do trenutka iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde na sudije ne vrši pritisak novim priznavanjima nezavisnosti Kosmeta.

 

"Onoga trenutka kada Međunarodni sud pravde iznese mišljenje, imaćemo mogućnost da učinimo pomak unapred. Smatramo da je dijalog najefikasniji način da se dođe do održivog rešenja – opšteprihvatljivog i održivog ishoda, koji neće bezobzirno žrtvovati zajedničke geostrateške prioritete da bi se izašlo u susret jednostranim zahtevima i interesima", rekao je Tadić.

 

U međuvremenu, UN, prema Tadićevim rečima, moraju ostati nezaobilazni faktor mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

 

Tadić traži dosledno sprovođenje obaveza

 

Predsednik Srbije je zatražio da se obaveze koje je na sebe preuzeo Savet bezbednosti po pitanju Kosmeta dosledno ispune, i da se na terenu sprovedu sva dogovorena rešenja – od Rezolucije 1244 do plana u šest tačaka generalnog sekretara UN.

 

Jedno od pitanja regulisanih tim dokumentima je nastup UNMIK-a u međunarodnim forumima, podsetio je Tadić, i dodao da je za Srbiju jedini prihvatljiv način da se glas administracije u Prištini čuje na multilateralnim skupovima upravo uz posredovanje UNMIK-a.

 

Srbija, takođe, kako je dodao, smatra da uloga Kfor-a u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji ne sme biti umanjena, a to se posebno odnosi na zaštitu srpskih manastira i drugih verskih objekata.

 

Osvrćući se na lokalne izbore na Kosmetu prošle jeseni, koje je raspisala administracija u Prištini, Tadić je rekao da su oni bili potpuno nelegitimni, budući da nisu održani u skladu sa Rezolucijom 1244, već na osnovu plana Martija Ahtisarija koji nema podršku Saveta bezbednosti UN.

 

"Pod zadatim okolnostima bilo je nemoguće da Srbija podrži izbore jer bilo je jasno da nema uslova da velika većina kosovskih Srba na njima učestvuje", rekao je Tadić, i izrazio žaljenje zbog toga što ta činjenica nije konstatovana u najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN.

 

Sednica Saveta bezbednosti UN je počela u Njujorku u 21 sat po srednjeevropskom vremenu, a na njoj će biti razmotren novi izveštaj generalnog sekretara te svetske organizacije Ban Ki Muna o stanju na Kosovu i Metohiji.

 

Neprihvatljiv plan o integraciji severnog Kosmeta

 

Uoči sednice, srpski predsednik je izjavio da je plan o integraciji severa Kosmeta za Srbiju apsolutno neprihvatljiv.

 

Tadić je rekao da je jedan od razloga zbog kojeg učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN poslednje istupanje evropskog predstavnika za Kosmet Pitera Fejta ispred civilne kancelarije na Kosovu i Metohiji.

 

Moguća promena šefa UNMIK-a

 

Savet bezbednosti UN razmatra redovni tromesečni izveštaj šefa UN Ban Ki-muna, na prvoj sednici na kojoj o stanju na Kosovu raspravlja i pet novih nestalnih članica, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Liban, Nigeriju, Brazil i Gabon.

Istovremeno, diplomate na Ist Riveru najavili su uoči sednice da će, paralelno sa raspravom u Savetu bezbednosti, biti i održane i konsultacije čelnika svetske organizacije sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom, posle kojih će biti poznato da li će italijanski diplomata ostati na čelu kosovske misije UN.

Fejt nije prvi put izneo u javnost ocene koje destabilizuju situaciju i koje, po mom mišljenju predstavljaju značajnu opasnost za sve nas koji živimo na prostoru Zapadnog Balkana i za sve nas koji pokušavamo da rešimo na miran i konstruktivan način upotrebom prava i diplomatije čitavu situaciju i probleme vezane za budući status Kosova i Metohije, rekao je Tadić.

 

"Ono što naši građani treba da znaju, kao i međunarodna javnost, a to ću još jednom ponoviti ovde u Njujorku, da kancelarija visokog predstavnika, ni sam Piter Fejt, ne rade unutar mandata Ujedinjenih nacija, niti je plan Martija Ahtisarija plan koji je Savet bezbednosti potvrdio, niti doneo na svojim zasedanjima", rekao je Tadić.

 

U tom kontekstu jedino ono što je primenjeno od strane UN može biti delotvorno na Kosovu i Metohiji, a plan o integraciji i reintegraciji severnog Kosmeta u tzv. državu Kosovo apsolutno je za Srbiju neprihvatljivo, ocenio je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao je da, povodom učešća Kosmeta u regionalnim forumima, Srbija prihvata samo nastup pod natpisom "UNMIK Kosovo", pošto "nije namera Srbije da blokira regionalne procese i zaustavi život, već da odbrani svoj teritorijalni integritet i poštuje međunarodno pravo", naveo je Tadić.

 

Predsednik Srbije je rekao da se danas sastao sa generalnim sekretarom Ban Ki-munom, koga je obavestio o izjavi predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi upotrebio vojsku u slučaju da Republika Srpska raspiše referendum o otcepljenju.

 

"Namera Srbije je da upozori da opasne reči i izjave nisu dobrodošle u regionalnom političkom govoru. Srbija ne želi da poremeti svoje bilateralne odnose sa Hrvatskom i verujemo da sa novim predsednikom i vladom Hrvatske možemo postići konstruktivan dijalog i rešiti niz otvorenih pitanja koja se tiču naših sunarodnika u toj zemlji, zaštite kulturnog blaga", istakao je Tadić.

 

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti konstruktivan dijalog sa Hrvatskom, ali zvanični Beograd ima "odgovornost da upozori na izjave koje dolaze iz drugih zemalja".

 

Ban poziva na fleksibilnost

 

Generalni sekretar UN je u svom izveštaju pozvao Beograd i Prištinu da ostave po strani rasprave o statusu, zarad poboljšanja regionalne saradnje.

 

Ban je, takođe, upozorio da lideri kosovskih Albanaca i dalje ignorišu njegovog specijalnog predstavnika Lamberta Zanijera.

 

Prvi čovek svetske organizacije navodi da je situacija na tom polju, ipak, malo bolja nego pre tri meseca, pošto se šef UNMIK-a, u međuvremenu, ali na marginama međunarodnih skupova, po jednom sastao sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

 

Iako je i ovaj izveštaj prvog čoveka svetske organizacije napisan pažljivo biranim diplomatskim jezikom, Ban je još jednom upozorio na hroničan nedostatak napretka u rešavanju ključnih pitanja koja se tiču kosmetskih Srba, poput povratka prognanih ili rešavanja pitanja kulturnog nasleđa.

 

Generalni sekretar UN pozvao je Srbiju i Kosmet na fleksibilnost, kako bi definisali način učešća Kosova u regionalnim i međunarodnim mehanizmima i forumima, što je neophodno za ekonomski i demokratski razvoj i dugoročnu stabilnost regiona.

 

"UNMIK ostaje privržen olakšavanju angažovanja svih strana kako bi se pronašla praktična rešenja za pitanja od zajedničkog interesa. Uprkos saradnji strana, pokazalo se da je teško postići dogovor u oblastima kao što su pravosuđe, carina i kulturna baština", navodi se u izveštaju šefa UN.

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here