Godišnje časti sa pola miliona e

0

I ove godine je glavna tema stanovnika nemačkog grada Gerlica misteriozni donator koji je opet uplatio pola miliona evra. Niko ne zna ko šalje novac, ali svi znaju da smeju da ga koriste samo za obnavljanje starog dela grada. Crkva, trg, pa i detalji, kao što je sat sa pozlaćenim kazaljkama i gradske fontane, obnovljene su zahvaljujući nepoznatom dobrotvoru. Ovaj grad od 1995. redovno dobija taj novac. Tadašnja, prva uplata bila je milion maraka.
– Svakog proleća dobijemo 500.000 evra. Petočlana komisija odlučuje kako će se novac potrošiti. Ono što ostane od obnove ide za popravke i održavanja. I tako iz godine u godinu stari deo grada postaje sve lepši – kaže Helmut Vilke iz Gradskog arhitektonskog zavoda.
Na račun gradske uprave novac uplaćuje jedna advokatska kancelarija iz Minhena, koja zastupa anonimnog donatora. Da bi podigle novac, gradske vlasti treba da ispune dva uslova: da se novac uloži u obnovu starog gradskog jezgra i da niko ni ne pokuša da sazna identitet dobročinitelja.
Ova misterija i izvanredno očuvana arhitektura godišnje privlače sve veći broj turista. Meštani cene ovakav gest, ali ne znaju kome da se zahvale.
– Mislim da je anonimni donator sjajan. Napravio je nešto neverovatno. Želim da se mu zahvalim za sav novac koji je dao za obnovu spomenika i zgrada. Ne znam ko je on. Niko ne zna. Verujem da je zaljubljen u ovaj grad i da sigurno dolazi ovde s vremena na vreme kako bi se uverio u to šta smo sve uradili – kaže Nadija Stojkov.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here