Gorak hamburger

0


Prošle godine u Čikagu je održano nekoliko organizovanih protesta radnika u industriji brze hrane, ali pomaka nije bilo. Radnici su zahtevali minimalnu nadnicu od 15 dolara na sat, nazivajući proteste "Borba za 15 dolara". Direktorska plata u Mekdonaldsu 580 puta je veća od minimalne, pa bi radnik trebalo da radi milion sati, odnosno više od sto godina da dostigne platu jednog direktora – 8,75 miliona dolara.

Dolores ustaje u cik zore, sprema doručak, pomaže oko školskih zadataka i sprema devojčice za školu. Odvodi ih u školu i stiže na autobus kojim će se sat vremena voziti do Hajd parka, samo kilometar i po od Obamine rezidencije u Čikagu. Dolores zatim radi na prozoru Mekdonalds restorana i uveče mrtva umorna čeka autobus za povratak kući. Usput svraća u prodavnicu. Ima markice za hranu i stambenu pomoć Čikaga, te plaća samo 30 odsto stanarine.

 

Pomoć uzima prvi put ove godine, a ranije je plaćala punu cenu garsonjere gde su njih tri spavale u jednom krevetu.

Posle dve godine protesta restorani brze hrane plaćaju satnicu od 7,25 do 8,25 dolara, u zavisnosti od kompanije. U restoranima brze hrane pretežno su zaposleni imigranti.
 

Vredni robovi

Mekdonalds je jedna od najprofitabilnijih kompanija na svetu sa dobiti od 5,6 milijardi dolara u prošloj godini, dok su Burger king, Tako bel i Vendiz ostvarili zajednički profit od 7,4 milijarde dolara u 2012. godini. U industriji brze hrane zaposleno je oko četiri miliona Amerikanaca, koji su na ivici siromaštva, jer rade za minimalac i bez plaćenog prekovremenog rada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here