signa.at

Posrnuli austrijski div u oblasti nekretnina, Signa Group dugovao je bankama u Austriji sredinom godine oko 2,2 milijarde evra, a situaciju su pratili i njihovi supervizori u Evropskoj centralnoj banci (ECB), prema tvrdnjama upućenih izvora.

Dve trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditove Bank Austria, rekao je u četvrtak izvor koji je želio da ostane anoniman.

Ni RBI ni UniCredit ni ECB, njihov supervizor nisu u četvrtak želeli da komentarišu tu informaciju, a Signa nije odgovorila na Rojtersov mejl sa upitom.

RBI je u proteklim godinama znatno smanjio izloženost Signa grupi, dodaje, navodeći u grupi izloženih banaka i Raiffeisen Landesbank Niederoesterreich-Wien, Raiffeisen Landesbank Oberoesterreich i Erste Group.

Banke su odlučile da smanje izloženost posle razgovora sa ECB supervizorima koje zabrinjava Signina budućnost, rekao je drugi upućeni izvor.

Finansijske veze posebno su snažne u Austriji gde je Signa osnovana i gde joj je sedište, objašnjava Rojters.

Kompanija je vlasnik i Chryslerovog oblakodera u Njujorku i suvlasnik Selfridgesove robne kuće u Velikoj Britaniji.

Pre sedam dana nemačka građevinska kompanija Lupp obustavila je radove na gradnji oblakodera u Hamburgu, s obzirom da je Signa, investitor, kasnila sa plaćanjem. Signin lanac trgovina sportske opreme objavio je prie nekoliko nedelja stečaj.

Podaci analitičke kompanije Bulwiengese pokazuju da je gradnja zaustavljena na tri Signine lokacije u Berlinu i tri u Hamburgu, objavio je Rojters u petak.

U proteklim godinama Signine kompanije finansirali su i u njih ulagale desetine banaka, osiguravatelja i penzionih fondova, pokazuju prospekt za prodaju obveznica i Signina prezentacija.

Na pitanje Rojtersa o financijskoj poziciji kompanije, portparolka austrijske centralne banke odgovorila je da ne strahuju za finansijsku stabilnost Austrije. Agencija za finansijska tržišta poručila je da ne komentarišu situaciju u pojedinim finansijskim istitucijama.

U sredu je Signa objavila odlazak osnivača Renea Benka sa predsedničke dužnosti, dodajući da su angažovali stručnjaka za restrukturisanje Arndta Gajvica koji bi trebalo da analizira portfelj.

Benko je pak zadržao poziciju najvećeg Signinog deoničara, a u sredu je izjavio da je uveren da je pred kompanijom “jako svetla budućnost”.

Ulagači su u periodu niskih kamatnih stopa usmeravali milijarde u nekretnine, ali situacija se iz osnova promenila od jula prošle godine kada je ECB počeo da podiže kamatne stope. Do septembra ove godine podigli su ih za 4,5 postotnih bodova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here