M. Karović

​Građani iz pograničnih delova Srbije u kupovinu sve češće odlaze u najistočniji hrvatski grad Ilok. Kako kažu, dolaze po jeftiniju hranu, ali i gorivo.

Dok su pre pandemije građani Osijeka išli preko granice u Srbiju po jeftiniju hranu, kućne potrepštine i cigarete, sada meštani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće kupuju namirnice i gorivo u Iloku.

– Jedino su beli hljeb i cigarete jeftiniji kod nas. Kad treba da kupim sir u Srbiji, moram da napravim dobru strategiju gde pronaći nešto, a da se ne osećam opljačkanim. Slično je s ribom. Ovde dođemo i pokupujemo za nekoliko sedmica, kao što bismo otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije 20 odsto i više i uvek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje – ističe Nenad iz Čelareva i dodaje da je isti sir u istom trgovačkom lancu u Srbiji skuplji i za 20 odsto nego u Hrvatskoj.

Još je dodao:

– Primeti se otkad su Hrvati u EU da paze sa akcijama. Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije – ne možete recimo za jedan proizvod spustiti cenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi – rekao je sagovornik iz Srbije za “Danas”.

Prodavačica u marketu u Iloku kaže da nikada nije bilo toliko kupaca iz Srbije.

– Odavde smo uvek išli u kupovinu u Bačku Palanku. Idemo i dalje jer je to veće mesto, življe, ima i dobra pijaca, ali nikada nije bilo ovoliko ljudi iz Srbije kod nas. Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i pre svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru – rekla je prodavačica.

Primera radi, cena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1,26 evra), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1,52 evra), a u Hrvatskoj 140 (1,18 evra). Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i hemijski proizvodi.

U Hrvatskoj je i riba, morska i rečna, jeftinija nego u Srbiji. Kilogram šarana tako u Srbiji iznosi 750 dinara (6,32 evra), a u Hrvatskoj 580 dinara (4,89 evra). Cena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj bar 100 dinara niža nego u Srbiji.

Što se tiče goriva, dizel košta 195 dinara (1,64 evra) u Srbiji, a benzin 175 (1,48 evra), dok je u Hrvatskoj cena dizela i benzina po litru 160 dinara (1,35 evra).

7 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. ŽIVELA RUSIJA ,ŽIVELA SLOBODARSKA SRBIJA .NIKAD SRBIJA U EU ILI U NATO .NIKAD CASNA SRBIJA SA ZLIKOVCIMA SA ZAPADA . ZIVELA SRBIJA I CASNI PRAVOSLAVNI KRST .

  3. Naši trgo lanci mogu šta hoće sa maržama, odmah prete zatvaranjem ako bi bilo namere da se marže ograniče. Zato je kod nas mnogo toga preskupo. Treba ih usloviti i ograničiti marže, pa ako ima se ne svidja- doviđenja. Ima ko hoće da dodje umesto Rode, Maxija…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here