EPA/Filep Istvan
Mađarska policija

Građani Mađarske i Srbije od danas mogu da pređu granicu ako rade u susednoj zemlji ili obrađuju zemlju sa druge strane granice. Tim povodom ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Mađarske Peter Sijarto sastali su se na graničnom prelazu Horgoš.

Prelazak je omogućen na tri granična prelaza – Reske (Horgoš), Tompa (Kelebija) i Hercegsanto (Bački Breg).

Sijarto je naglasio da je to rezultat dogovora sa srpskim zvaničnicima, a na zahtev narodnih poslanika i velikog broja građana u obe zemlje.

Dačić i Sijarto konstatovali su da se izuzetni odnosi Srbije i Mađarske vide u pravom svetlu u vremenima izazvanim koronavirusom. Sijarto je rekao da sve mere podrške mađarske vlade prema Srbiji i Vojvodini ostaju u punoj snazi i da se nastavljaju i svi kapitalni projekti dve države.

On je rekao da je građanima Srbije koji rade u Zapadnoj Evropi dozvoljeno da se vrate humanitarnim koridorima kroz Mađarsku. Prema njegovim rečima, oni će moći svakog dana na graničnom prelazu Horgoš od 14 do 18 časova da uđu u Mađarsku i da auto-putem stignu do Austrije.

Dačić je zahvalio Mađarskoj za izuzetnu podršku Srbiji u medicinskim sredstvima i jer su omogućili srpskim građanima da preko budimpeštanskog aerodroma stignu u Srbiju. On je zahvalio i za organizovanje humanitarnog koridora za prolazak srpskih državljana kroz Mađarsku.

Dačić je ocenio i da je ove godine vreme da se dođe i do dokumenta o strateškom partnerstvu Mađarske i Srbije. On je istakao da još nije vreme za otvaranje svih graničnih prelaza Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here