EPA

Nemačka želi da postepeno otvori svoje granice s nekim susednim zemljama, dok su druge zemlje Evropske unije još oprezne po tom pitanju.

Uslov za sva planirana popuštanja mera u prekograničnom saobraćaju je da broj novih zaraza u susednoj zemlji ili u susednom regionu ne počne opet vidno da se povećava.

Kao smernicu nemačka vlada navodi broj od pedeset novih infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana. Ukoliko ih je više, ponovo bi mogle da budue uvedene kontrole na granicama, piše Dojče vele (DW).

Na graničnim prelazima sa Francuskom, Austrijom i Švajcarskom od subote (16.5.) će još biti kontrola, ali samo nasumično. Kontrole se ukidaju na graničnim prelazima sa Luksemburgom, pregovori sa danskom vladom još su u toku.

Cilj nemačke vlade je da se od sredine juna ponovo uspostavi potpuno slobodan putnički saobraćaj, najavio je u sredu ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (CSU).

S obzirom na to da savezne nemačke pokrajine izdaju propise koje se tiču karantina, Zehofer im predlaže da ih ukinu za putnike iz drugih zemalja EU.

Ali ublažavanje mera nije isto u svim zemljama. Poljska tako ne planira svoje granice da otvara pre 12. juna. Sa Poljskom i Češkom se još vode razgovori o smanjenju graničnih kontrola i propisima koji se tiču karantina. Već od 4. maja, za Poljake koji rade ili studiraju u Nemačkoj i još nekim zemljama ukinut je obavezan karantin. To međutim ne važi za medicinsko osoblje i negovatelje koji su hitno potrebni bolnicama i staračkim domovima u Nemačkoj.

S druge strane, još se ne očekuje popuštanje mera za one koji dolaze iz Španije i Italije, zbog izuzetno velikog broja infekcija u tim zemljama. Španija je čak pooštrila pravila – španska vlada uvela je dvonedeljni karantin za sve ljude koji od 15. maja ulaze u tu zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here