Grčka crkva zabranila opelo kremiranima

0

Ili po pravoslavnom ili nikako: Grčki popovi neumoljivi
 

"Kremiranje tela nije u skladu s tradicijom i delovanjem Crkve iz antropoloških i teoloških razloga", ocenio je Sveti sinod Crkve koja u Grčkoj nije razdvojena od države.

 

Crkva je kao "nihlistički" ocenila zakon koji dopušta kremaciju jer vodi "ukidanju religije" i "nepoštovanju ljudskog tela", a građane koji su prihvatili kremaciju, upozorila da su "sami sebe isključili iz Crkve, te nemaju ni pravo na crkvenu sahranu".

 

Iako u Grčkoj zakon kremaciju dopušta, krematorijuma još nema, te se kremacije obavljaju najčešće u susednoj Bugarskoj. Do sada nijedna vlada nije uspela da izgradi krematorijum zbog lokalnih reakcija, protivljenka Crkve i birokratskih začkoljica.

 

Gradonačelnici Atine i Soluna, Jorgos Kaminis i Janis Butaris, odavno insistiraju na potrebi izgradnje krematorijuma, pozivajući vladu da poštuje fundamentalna prava građana. Atina i Solun, u kojima živi više od pet od ukupno deset miliona stanovnika Grčke, već odavno nemaju prostora na grobljima.

 

Zato se iz grobalja u ta dva grada nekoliko godina posle sahrane kovčezi vade, ostaci tela prepakuju u manje kutije koje se potom sahranjuju u grupnim gorbnicama na istom groblju, ili na groblju u nekom drugom mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here