Najjača sila Balkana: Modernizuju 84 lovca F-16

1
EPA
Avion F-16 (Foto: Ilustracija)

Grčka je potpisala sporazum sa američkim proizvođačem vojne opreme “Lokid Martin” koji će joj omogućiti da modernizuje svoju flotu borbenih aviona F-16 u narednih sedam godina.

Sporazum je, kako je navelo grčko ministarstvo, potpisan u utorak.

Ministar odbrane Nikos Panajotopulos je rekao u parlamentu početkom meseca da će 84 aviona tipa F-16 biti modernizovana do 2027. godine primenom unapređene tehnologije u okviru programa čija je vrednost procenjena na 1,7 milijardi dolara.

Brzina modernizacije aviona zavisiće od toga koliko aviona bude moralo da ostane u aktivnoj službi, prenosi AP.

Američki Stejt department odobrio je potencijalan dogovor 2017. navodeći da SAD pomažu poboljšanju bezbednosti NATO saveznika kojeg smatraju važnim partnerom za političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi.

Grčka je tokom finansijske krize bila suočena sa višegodišnjim smanjenjem vojnog budžeta. Zabrinuta zbog vojne ekspanzije Turske, prethodnih godina Grčka je proširila odbrambene veze sa SAD.

Američki državni sekretar Majk Pompeo potpisao je tokom posete Atini u oktobru revidirani sporazum o odbrambenoj saradnji sa Grčkom kojim su proširene američke vojne aktivnosti u tri grčke baze i povećane operacije u američkoj pomorskoj bazi na Kritu.

Ove nedelje, sporazum je podnet grčkom parlamentu na ratifikaciju.

1 COMMENT

  1. Najjaca sila Balkana ce pre biti ako – umesto modernizacije – kupe bolje ratne avione. Ali “slobodni i nezavisni” moraju kupovati od gazde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here