Pixabay.com

Grčka policija saopštila je danas da je spaseno 17 nasukanih migranata, uključujući i osmoro dece, koji su se nalazili na malom rečnom ostrvu na severoistočnoj kopnenoj granici te zemlje sa Turskom.

Navodi se da je migrante na ostrvu u reci Evros ostavio krijumčar, koji ih je čamcem prevezao preko turske strane, preneo je Rojters.

Dodaje se da su svih 17 identifikovani kao Sirijci, kao i da su dobrog zdravlja. Spasavanje je usledilo nedelju dana nakon što je pronađeno još 39 migranata na ostrvu Evros.

U oba slučaja, policija je rekla da su migranti pozvali humanitarne grupe za pomoć, koje su potom obavestile grčke vlasti i članove granične agencije Evropske unije Fronteks, stacionirane u toj oblasti.

Evros je glavni prelaz za hiljade ljudi sa Bliskog istoka, Azije i Afrike, koji traže bolji život u Evropi, za šta uglavnom plaćaju krijumčarima da ih prevezu u Grčku. Grčka planira da produži ogradu, osmišljenu da zaustavlja ilegalne prelaze, koja trenutno pokriva deo granice Evrosa.

Humanitarne grupe optužile su Grčku da šalje migrante uhvaćene kako ilegalno prelaze reku Evros nazad u Tursku, a da im nije dozvolila da zatraže azil, što je kršenje međunarodnog prava, što Atina poriče.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here