EPA-EFE/TERESA SUAREZ

“Poljubac može da upropasti ljudski život”, napisao je jednom Oskar Vajld, irsko-engleski književnik, poznat u književnim krugovima po svojoj duhovitosti i živopisnom stilu oblačenja. A osim života, izgleda da poljupci mogu da sruše i nadgrobni spomenik. Njegova grobnica nije izdržala teret silnih poljubaca obožavalaca, koji godinama posećuju grob slavnog pisca na pariskom groblju Per Lašez.

Oskar Vajld

Neka od najpoznatijih dela koja je ostavio za sobom su: “Srećni kraljević i druge priče”, “Slika Dorijana Greja i “Važno je zvati se Ernest”.

Oskar Vajld je umro u Parizu 1900., u dobu od 46 godina, nedugo posle odslužene kazne u zatvoru. Njegova homoseksualna veza sa lordom Alfredom Daglasom dovela je do skandala, suđenja i dvogodišnje zatvorske kazne. Poslednje godine života proveo je u Francuskoj.

Vajdovi poklonici prvo su posećivali grobnicu sa nežnim divljenjem, da bi od devedesetih godina prošlog veka počeli da ostavljaju tragove poljubaca na kamenu.

Međutim, uskoro niti ruž za usne nije bio dovoljan – pojavili su se grafiti kojima su obožavaoci izražavali svoju ljubav i naklonost. Merlin Holand, Vajldov unuk, upozorio je na ozbiljan problem, jer masnoće iz šminke oštećuju kamen, i otežavaju čišćenje grobnice, piše Punkufer.

Bez obzira na upozorenja i visoke kazne od 9.000 evra, vandali nisu prestajali sa poljupcima. Većina počinitelja su turisti, koji su uspevali da izbegnu kazne.

Kako bi se sačuvala Oskarova grobnica, pariske vlasti su ponudile da pokriju deo troškova restauracije spomenika, a Irci su priskočili u pomoć s novcem za radikalno čišćenje i “odmašćivanje” grobnice. Oko grobnice je na kraju postavljena barijera od pleksiglasa, kako bi se sprečila dalja šteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here