Pexels

Grožđe pomaže zdravlju očiju starijih odraslih osoba, otkrili su u svojoj studiji istraživači pri kalifornijskoj komisiji. U nedavnoj nasumičnoj studiji na ljudima rezultati su pokazali da je konzumiranje grožđa tokom 16 nedelja poboljšalo ključne markere zdravlja očiju kod starijih osoba.

Studija se bavila uticajem redovne konzumacije grožđa na akumulaciju makularnog pigmenta i druge biomarkere zdravlja očiju.

Grožđe je prirodni izvor antioksidanata i drugih polifenola

Studija Kalifornijske komisije za stono grožđe je prvo istraživanje na ovu temu, a rezultati potvrđuju ranije, preliminarne studije u kojima je utvrđeno da konzumiranje grožđa štiti strukturu i funkciju mrežnjače. Nauka je pokazala da starija populacija ima veći rizik od očnih bolesti i problema sa vidom. Ključni faktori rizika za očne bolesti su oksidativni stres i visoki nivoi očnih krajnjih produkata glikacije (AGE). AGE mogu da doprinesu mnogim očnim bolestima oštećujući vaskularne komponente mrežnjače, narušavajući ćelijsku funkciju i izazivajući oksidativni stres.

Antioksidansi u ishrani mogu da smanje oksidativni stres i spreče stvaranje krajnjih produkata glikacije, sa mogućim korisnim efektima na mrežnjaču, kao što je poboljšanje optičke gustine makularnog pigmenta. A grožđe je, na primer, prirodni izvor antioksidanata i drugih polifenola.

Konzumacija grožđa blagotvorno utiče na zdravlje očiju kod ljudi

U ovoj novoj studiji, 34 ispitanika konzumirala su ili grožđe (1,5 šolja grožđa dnevno) ili placebo tokom 16 nedelja. Ljudi koji su jeli grožđe pokazali su značajno povećanje optičke gustine makularnog pigmenta, antioksidativnog kapaciteta plazme i ukupnog sadržaja fenola u poređenju sa osobama u kontrolnoj grupi. Osobe koje su konzumirale grožđe primetile su značajno povećanje štetnih krajnjih produkata glikacije, mereno u kožici.

“Naša studija je prva koja pokazuje da konzumacija grožđa blagotvorno utiče na zdravlje očiju kod ljudi, što je veoma uzbudljivo, posebno ako se uzme obzir da svetska populacija sve više stari. Grožđe je lako dostupno voće, a studije su pokazale da može da ima blagotvoran uticaj u ako se jede u normalnim količinama ili 1,5 šolja dnevno” naglasio je dr Jung Eun Kim, jedan od vođa ove studije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here