Grožđe, petarde, kockanje i crveni veš

0

U Grčkoj je uobičajeno da se za novogodišnje slavlje svi kockaju, bilo da su u pitanju karte ili igre sa kockicama. Veliko hazardiranje počinje 31. decembra uveče i često traje do izlaska sunca 1. januara. Širom zemlje se legalno ili ilegalno stavljaju ulozi u trocifrenim milionskim iznosima. Ko pobedi, imaće sreće tokom čitave godine. Ko ne, može da se nada uspehu u ljubavi.

TRADICIJA: Doček ispred Branderburške kapije u Berlinu

 

 

Za Špance je grožđe znak srećnog početka Nove godine. U ponoć se na svaki otkucaj sata stavlja po jedno zrno u usta. Ko se zabroji, ne piše mu se dobro. U supermarketima se prodaju konzerve sa 12 zrna grožđa specijalno za ovu priliku.
Rusi proslavljaju gregorijansku Novu godinu najčešće okupljeni oko jelki, očekujući

Deda Mraza i njegovu Sneguročku sa poklonima. Pošto saslušaju govor predsednika na televiziji, nazdraviće Novoj godini. Rusi se upravljaju prema julijanskom kalendaru, kao i mi, i nova godina im dolazi tek 13. januara.
 

Kineski vatromet
 

Kinezi 31. decembar proslavljaju mirno u krugu porodice i sa prijateljima, ali zato sebi daju oduška za Kinesku novu godinu, koja ove godine pada sredinom februara. Tada se tokom čitave večeri pali vatromet i jede pecivo koje podseća na stare kineske zlatnike, što donosi sreću i bogatstvo.

Novogodišnji doček u Francuskoj se ne proslavlja bučno uz petarde i vatromet kao kod Nemaca, nego je više kulinarski doživljaj sa šampanjcem, guščjom džigericom i školjkama. Na Šanzelizeu je u ponoć zakazan veliki novogodišnji žur, na kojem učestvuje stotine hiljada Parižana.

Bez šampanjca ne ide

 

 

U Engleskoj u toku godine najviše prašti 5. novembra, na dan kada je oficir Gaj Fouks pokušao atentat na kralja Jakoba I, dok u novogodišnjoj noći ima samo organizovanih vatrometa. Najveći je na ogromnom točku "Londonsko oko", gde se mnogi okupe da posmatraju pompeznu igru svetlosti.
 

Amerikanci u "zatvoru"
 

U Americi važi pravilo "Ništa ne sme napolje", jer prvog dana Nove godine niko ne sme da napusti kuću, pa se čak ne bacaju ni kese sa đubretom, jer to donosi nesreću.
Sa bogato ukrašenom grančicom trešnjinog drveta deca u Bugarskoj u novogodišnjoj noći i prvog dana Nove godine idu po kućama i "časte" odrasle udarcima po leđima, jer to tradicionalno donosi zdravu, srećnu, plodnu i bogatu novu godinu. Zauzvrat dobijaju male poklone, bombone, kolače ili sitan novac.

Porodice u Češkoj liju olovo, da bi za kratko pogledali u budućnost, a još je češći običaj de se prepolovi jabuka i prema rasporedu semenki čita sudbina. Ako su semenke raspoređene u obliku krsta, predstoji nesreća, oblik zvezde donosi sreću.
 

Ko u Italiji želi da bude srećan i uspešan mora u novogodišnjoj noći da nosi crveni veš. Izlozi robnih kuća se posle Božića obavezno prepakuju, jer bitno je da se jarko crveni. Tradicionalno se jede svinjska kolenica sa sočivom, što donosi sreću u poslovima sa novcem.
 

Na južnoj polovini kugle, u Argentini, ljudi se pri visokim temperaturama okupljaju, jedu, razgovaraju i čekaju da dođe ponoć, kada počinje nezaboravni vatromet. Mnogi se penju na krovove kuća da bi mogli bolje da vide ovaj spektakl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here