pixabay.com

I ako vidimo prljavštinu samo na kori, zaostali pesticidi ili pak salmonela nisu nužno vidljivi, što potvrđuje Američka agencija za hranu i lekove koja je pronašla listeriju i salmonelu na avokadu.

Da moramo da peremo jabuke ili grožđe pre jela je jasno kao dan, ali da li perete banane? Lubenice ili avokado? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da bismo pre jela morali da operemo i plodove s debelom korom koju inače gulimo i bacimo.

Debela kora voća ili povrća otežava prolaz bakterijama ili prljavštini, ali prilikom sečenja, oštrica noža može da ih gurne u unutrašnjost pa stručnjaci savetuju da bismo zbog toga trebali da peremo plodove pre konzumacije. Osim toga, bakterije s ruku nakon guljenja lako možemo preneti na predmete koje svakodnevno koristimo – poput mobilnog telefona, pa zato lako mogu da završe u ustima, očima ili nosu.

I dok ćemo prljavštinu videti na kori voća i povrća, zaostali pesticidi ili pak salmonela nisu nužno vidljivi, što potvrđuje Američka agencija za hranu i lekove koja je pronašla listeriju i salmonelu na avokadu.

Pranje neće učiniti hranu sterilnom ni sigurnom za jelo, ali tako možemo smanjiti rizik od zaraze, kao i ukloniti pesak, štetočine, pesticide, herbicide ili voštani sloj.

Kuvar i šef Džošua Resnik napominje da pere sve namirnice koje seče, čak i one koje guli, poput šragarepe ili luka.

– Ne znamo kroz što su sve namirnice prošle. Od zemlje do stola mogle su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine ili zagađivača – kaže Resnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here